TROS

De Televisie en Radio Omroep Stichting (TROS) is in 1967 voortgekomen uit Radio Noordzee en de OTEM dat commerciële televisie in Nederland introduceerde vanaf het REM eiland in de Noordzee. De TROS wordt in korte tijd een van de grootste omroepen. De TROS heeft in eerste instantie een kantoor aan de Keizersgracht in Amsterdam. Na korte tijd in villa’s aan de Hartsenlaan 1a en de Sophialaan 1 gezeten te hebben, betrekt de omroep in 1970 het pand aan de Lage Naarderweg.

Het was oorspronkelijk het Christelijk Lyceum. Omdat de omroep in 1971 van aspirant omroep tot B-omroep werd en in 1974 A-omroep, breidde ook het personeelsbestand zich in korte tijd uit. De TROS kampte dan ook met huisvestingsproblemen. Verschillende plekken voor nieuwbouw werden bekeken, maar ook plannen tot verbouwing van het bestaande gebouw.

De TROS weet met haar populaire programma’s een groot publiek te bereiken. Volgens sommigen leidt het populaire aanbod tot een verschraling van de televisie, het wordt aangeduid met de term ‘Vertrossing’. Hierbij gaat het dan om veel Amerikaanse televisieseries en populair amusement.

Op losse groeven

De omroep profileert zich met programma’s voor het hele gezin. Bekende programma’s zijn het muziekprogramma Op losse groeven (jaren zeventig), de actualiteitenrubriek TROS Aktua, dramaseries als De Fabriek, Medisch Centrum West en Flikken Maastricht, de succesvolle talkshow Jongbloed en Joosten en langlopende programma’s als de TV-show.

In de jaren tachtig vonden er in het gebouw de nodige verbouwingen plaats voor de verschillende studio’s. Het restaurant van het gebouw werd naar voren uitgebouwd en vanaf 1987 werd het politieke radioprogrammaKamerbreeder iedere zaterdag met publiek uitgezonden.
 
In 1997 is nieuwbouw aan de achterzijde toegevoegd door ZZDP architecten.  In augustus 1998 werd het gebouw in gebruik genomen en kwam er een einde aan de spreiding van het personeel.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Nederlandse omroepen? Bekijk hier de openingstijden van Beeld en Geluid.

Publicatiedatum: 06/10/2011