Topstuk Groenendaal aan Waver

Kijk naar boerderij Groenendaal en je bent terug in de tijd. Een deel van de prachtige hoeve dateert uit de 17e eeuw. De tijd van de trekschuit. De jaren van de Gouden Eeuw toen rijke Amsterdamse kooplieden zomerse lusthoven lieten bouwen aan bijvoorbeeld Amstel en Vecht. Hier in de Waver was nauwelijks tijd voor plezierig verpozen. Hier werd noest gewerkt op het land.

Het kan moeilijk anders of de boer die Groenendaal liet bouwen, had enkele goede jaren achter de rug. Hij maakte van Groenendaal als het ware zijn agrarische buitenplaats. Later (18e eeuw) kreeg de hoeve de  lange, halflage achterbouw die er nog staat.

Rijksmonument in Rondehoep

Hoeve Groenendaal dateert voor een deel uit de 17e eeuw. De boerderij ligt aan de Waver, aan de rand van de Rondehoep.Foto: Piet de Boer.

Rijksmonument in RondehoepRijksmonument in Rondehoep

Het geheel is als vanouds getooid met een rieten dak. Met een fraaie dakerker. De ramen onderaan de muren vertellen dat er een grote kelder onder het voorgedeelte van Groenendaal te vinden is.

Onbezorgd klassiek

De achterzijde van Groenendaal mag een vervallen indruk bieden, dat doet niets af aan het totaalbeeld. Om een kenner van de lokale historie te citeren: Groenendaal ‘ziet er onbezorgd klassiek uit’. De hoeve behoort dan ook tot de topstukken van de gemeente Ouder-Amstel. Vanzelfsprekend is het een rijksmonument.
Pal tegen de Waver aangeplakt ligt natuurgebied Botshol. Natuurmonumenten koestert dit moerasgebied. De petgaten, sloten en ruime plassen wijzen erop dat hier indertijd turf is gewonnen. Vanaf 1100 is er een dik pakket veen afgegraven. Op Botshol na is de polder Groot-Mijdrecht later weer drooggelegd. Botshol werd een beschermd gebied. Tot vreugde van allerlei vogels die er graag neerstrijken. Je kan ze vanuit Groenendaal horen zingen.

Publicatiedatum: 12/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.