Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Studio Eltheto in Bussum

Studio Eltheto stond op de plek van het appartementencomplex. Wijkgebouw Eltheto bevond zich achter de Vredekerk aan de Huizerweg. Het was een wijkgebouw van de Hervormde Gemeente. Toen in april 1955 brand was geweest in de Irenestudio bood het kerkbestuur de NTS onmiddellijk Eltheto aan. Dezelfde dag nog werd het gebouw betrokken om de uitzending van de volgende avond te kunnen redden. Bij gebrek aan technische voorzieningen moest er altijd een reportagewagen aan te pas komen. Verder was de studiovloer niet van al te beste kwaliteit en kraakte verschrikkelijk bij elke camerabeweging. Dan zat er niets anders op dan dat de technici tijdens de uitzending op vilten sloffen liepen. In 1957 en 1958 werd het gebouw van binnen verbouwd. Eltheto kreeg een nieuwe studiovloer met bijbehorende apparatuur. Het werd een beeldstudio. Op 1 januari 1959 werd de vernieuwde studio Eltheto (studio III B) in gebruik genomen. De B staat voor Bussum.

Garage NTS

De omroepen kregen meer zendtijd met als gevolg dat de NTS het steeds drukker kreeg. Achter Studio Eltheto kwam in 1955 een grote garageloods vrij. Een ideale plek voor de garage van de NTS. In deze garage werden de eerste reportagewagens technisch klaargemaakt en in gebruik gesteld.

Niet alle apparatuur kon in één wagen. Zo ontstond de reportagetrein. Zo’n trein bestond uit een regiewagen en een aparte techniekwagen, aangevuld met een materiaalwagen. In 1961 kostte een reportagetrein 950.000 gulden.

Studio Eltheto en Van Oeverenstraat anno 1958.

Ook op de Botweg en later verderop op de Laarderweg waren nog garages van de NTS. De rol van Bussum als mediastad raakte echter uitgespeeld. De mediabedrijven verhuisden naar Hilversum en in april 1971 vertrokken alle reportagewagens in een lange colonne van twee km naar hun nieuwe behuizing in Hilversum.

‘Nu’ Vredekerk.

De Puist van Bussum

In de toren van Studio Irene stond een dubbele zend- en ontvanginstallatie die contact onderhield met de zender in IJsselstein (het latere Lopik). De toren was niet hoog genoeg en bij slecht weer was contact met Lopik behoorlijk verstoord. De oplossing was een nieuwe hoge toren te bouwen. Dat werd uiteindelijk een nieuwe tijdelijke toren, die al snel de naam ‘de Puist van Bussum’ kreeg. Het gevaarte stond op een stukje grond van 8 meter bij 8 meter, was 30 meter hoog en bestond uit een soort steigerwerk van ruim 7 km staalbuis.

De nood-tv-toren Bussum.

Eigenaar was de PTT, die toen verantwoordelijk was voor verbindingen en alles daaromheen. De twee PTT-beambten beklommen iedere dag 154 treden om de hoge cabine te bereiken. In de cabine bevonden zich de nieuwe straalzenders en -ontvangers die rechtstreeks met Lopik in verbinding stonden. Slechts vijf jaar heeft de toren dienst gedaan. In 1960 was de toren niet meer nodig toen Hilversum haar eigen tv-toren kreeg. De Puist van Bussum werd gesloopt.

Van Oeverengronden, op de achtergrond de nood-tv-toren.

Publicatiedatum: 30/09/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.