Stolpboerderij ‘Starre Kroon’ in Burgerbrug

Op de hoek van de Grote Sloot en de Burgerweg ligt de stolpboerderij ‘Starre Kroon’ uit 1797. De gedenksteen in de voorgevel vermeldt dat de boerderij is gebouwd in opdracht van Klaas Maet. In afwijking van hergeen bij stolpboerderijen gebruikelijk is, heeft deze verlengde stolp de inrit halverwege de zijgevel. Afgezien van de vernieuwde linkerzijgevel verkeert het exterieur grotendeels in de originele staat. Het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk.

Bijzonderheden

Tussen de twee vensters in de voorgevel is een hardstenen gedenksteen gemetseld waarop in reliëf een gekroonde zespuntige ster tussen de woorden ‘Starre’ en ‘Kroon’, en daaronder de volgende inscriptie: ‘Ik was bijna verzwakt, Maer nu, weer kragt gekregen, Klaes Maet heeft mij gedagt, en ook vergrood bijdesen, nu dien ik dag en nagt, het ondermaans geslagt,1797’.Vanwege de latere aanbouw rechts tegen de linkerzijgevel is de voorgevel enigszins naar links verlengd en hier voorzien van een vast raam met bovenlicht.

Stolpboerderij ‘Starre Kroon’ in Burgerbrug

Bron: Provincie Noord-Holland

Stolpboerderij ‘Starre Kroon’ in BurgerbrugStolpboerderij ‘Starre Kroon’ in Burgerbrug

Waarde

De stolp is van provinciaal belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit het eind van de achttiende eeuw. De stolp heeft situationele meerwaarde vanwege de prominente ligging op de hoek Grote Sloot/Burgerweg in de dorpskern Burgerbrug.

Monumentale status

Provinciale monumenten vertellen het verhaal van de geschiedenis van Noord-Holland en zijn bepalend voor de identiteit van de diverse regio’s. Provinciale monumenten zijn beschermd op basis van de provinciale monumentenverordening. De provincie Noord-Holland wil dit erfgoed behouden en de beleving hiervan door haar bewoners en bezoekers zo breed mogelijk maken. De provinciale monumentenlijst bevat onder meer stolpboerderijen, kerken, waterstaatkundige werken, villa’s en industrieel erfgoed.
 
Adres: Grote Sloot 73, Burgerbrug.

Publicatiedatum: 10/03/2012