Stolpboerderij Grote Sloot 20 in Burgerbrug

De stolpboerderij stamt uit 1867. De schuur aan de linkerkant is waarschijnlijk achttiende-eeuws. Linksachter staat nog een onvolledige stolp uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De stolp behoort tot het Noord-Hollandse type en werd gebouwd ter vervanging van een door brand verwoeste voorganger. Opdrachtgever was ene Dalenberg wiens zoontje de eerste steen legde. In 1891 of 1892 kocht de toenmalige eigenaar Jacob Bos Czn. in Langedijk een onvolledige stolp die hij na demontage op de huidige plaats weer opbouwde. De gemetselde zuid- en westgevel van de onvolledige stolp dateren uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Naar verluidt was vroeger alleen de westgevel uitgevoerd in vaksteen en de zuidgevel gepotdekseld. Het exterieur van de stolpboerderij heeft in de loop der tijd enkele wijzigingen ondergaan. Zo zijn de linkerzijgevel en het linker gedeelte van de voorgevel begin jaren negentig van de twintigste eeuw in aangepaste stijl vernieuwd. De achtergevel is omstreeks 1950 vervangen.  

Inwendig verkeert het stalgedeelte van de boerderij nog vrijwel in de originele staat. Van de naastgelegen schuur is het bestaande zadeldak begin jaren tachtig van de twintigste eeuw vervangen door het huidige flauwhellende, met golfplaat gedekt zadeldak. De schuur was in gebruik als kaaskamer (later jongveestal) en varkensstal.

Stolpboerderij Grote Sloot 20 in Burgerbrug

Bron: Provincie Noord-Holland

Stolpboerderij Grote Sloot 20 in BurgerbrugStolpboerderij Grote Sloot 20 in Burgerbrug

Waarde

De stolp met bijbehorende schuur en onvolledige stolp is van provinciaal belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Daarnaast heeft het complex situationele waarde door zijn ligging langs de Grote Sloot.

De gebroken (onvolledige) stolp achter de boerderij aan de Grote Sloot 20 in Burgerbrug

Bron: Provincie Noord-Holland

De gebroken (onvolledige) stolp achter de boerderij aan de Grote Sloot 20 in BurgerbrugDe gebroken (onvolledige) stolp achter de boerderij aan de Grote Sloot 20 in Burgerbrug

Monumentale status

Provinciale monumenten vertellen het verhaal van de geschiedenis van Noord-Holland en zijn bepalend voor de identiteit van de diverse regio’s. Provinciale monumenten zijn beschermd op basis van de provinciale monumentenverordening. De provincie Noord-Holland wil dit erfgoed behouden en de beleving hiervan door haar bewoners en bezoekers zo breed mogelijk maken. De provinciale monumentenlijst bevat onder meer stolpboerderijen, kerken, waterstaatkundige werken, villa’s en industrieel erfgoed.
 
Adres: Grote Sloot 20, Burgerbrug

Schuurtje op de Grote Sloot 20 in Burgerbrug

Bron: Provincie Noord-Holland

Schuurtje op de Grote Sloot 20 in BurgerbrugSchuurtje op de Grote Sloot 20 in Burgerbrug

Publicatiedatum: 10/03/2012