Stapvoets over de Afsluitdijk

Sinds 1 maart 2011 mogen we 130 km rijden op de Afsluitdijk. Dat kan, omdat er nu een moderne, rechte vierbaansweg over de dijk gaat. Ruim tachtig jaar geleden was die weg er nog niet. De overtocht ging toen absoluut nog niet zo snel …

Het laatste stukje Afsluitdijk dat gedicht moest worden, was De Vlieter. Dat is zo’n zes kilometer ten oosten van Den Oever. De Vlieter is nu nog een herkenbare plek, omdat het monument van de Afsluitdijk en het standbeeld van ingenieur Lely er staan. Toen op 28 mei 1932 de laatste ladingen klei in De Vlieter werden gestort, ontstond er een feeststemming.

Met 130 km over de Afsluitdijk.

Met 130 km over de Afsluitdijk.

Grietje Bosker

Eén van de aanwezigen was Grietje Bosker. Zodra de dijk dicht was, deed ze haar laarzen en kousen uit. Ze schortte haar rok op en met blote benen en een zichtbaar randje van haar molton onderbroek ploeterde ze door de modder. Ze was de eerste die het laatste stukje Afsluitdijk overbrugde. Niet met 130 kilometer per uur, maar stapvoets. In de laagste versnelling.

Riskante tocht

Grietje Bosker werd beroemd door haar heroïsche moddertocht. Het was dan ook behoorlijk gevaarlijk geweest; ze had zo in de zuigende klei kunnen verdwijnen. In de jaren daarna werd ze nog regelmatig in het zonnetje gezet. En ook op Oneindig Noord-Holland leeft haar verhaal voort.

Publicatiedatum: 09/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.