Spelen aan de Pijpkade

Aan de oostkant van Beverwijk ligt haven De Pijp. Deze haven is ontstaan in de 16e eeuw toen een kanaal het dorp verbond met het Wijkermeer, een uitloper van het IJ. Het Wijkermeer werd drooggelegd tijdens het graven van het Noordzeekanaal dat in 1876 gereedkwam. Vanaf die tijd was De Pijp via het Zijkanaal A aangesloten op het grote nieuwe kanaal. In de jaren zestig van de vorige eeuw was het een nogal rommelig haven- en industriegebied. Beverwijker Willem Stam herinnert zich dat hij er in zijn jonge jaren graag ging spelen.

Ik moet een jaar of 13 geweest zijn. Net naar de middelbare school, maar ook nog met een sterke behoefte aan spelen. We spreken dan over eind jaren 60. In die tijd woonden wij aan de Heemskerkerweg en keken uit op het Stadskantoor aan de Plesmanweg. Beverwijk was mijn speelterrein en daar kende ik verschillende plekken. Eén daarvan was de Pijpkade waar ik speelde in een oude platte schuit. Van wie die schuit was vroeg ik me niet af. Het industrieterrein en de kades waren rommelig ingericht en veel minder geordend dan nu het geval is. Meestal ging ik alleen naar De Pijp om daar te spelen, af en toe nam ik een vriendje mee.

Haven De Pijp te Beverwijk.

Beeld: Wikimedia Commons / S.J. de Waard.

Haven De Pijp te Beverwijk.Haven De Pijp te Beverwijk.

Paling vissen

Waarschijnlijk heb ik de plek ontdekt tijdens het vissen. In die tijd werd de haven van Beverwijk, waar we overigens erg trots op waren, uitgediept. Het verhaal ging dat dit goed was voor de palingstand. En op paling visten wij. Maar er waren natuurlijk ook middagen bij dat je tijden naar je dobber tuurde zonder dat er iets werd gevangen. En dat waren de momenten dat je op zoek ging naar ander vertier. Dan is de haven van Beverwijk een uitdagend gebied, een beetje onherbergzaam. En ergens in de hoek van de haven vond ik die oude platte schuit, waar je zomaar in kon klimmen. Vanaf dat moment had ik er weer een eigen speelplekje bij in Beverwijk aan de Pijpkade.

Auteur: Willem Stam.

Publicatiedatum: 06/02/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.