RTL, de eerste commerciële omroep

RTL is de eerste commerciële omroep in Nederland. Onder de naam RTL Veronique wordt vanaf oktober 1989 op televisie uitgezonden. Omdat RTL Veronique een Luxemburgs bedrijf is en via de satelliet uitzendt, kan de Nederlandse overheid de zender niet stoppen. Door de komst van RTL is de Nederlandse regering genoodzaakt om commerciële radio en televisie in Nederland toe te staan en in de loop van de jaren negentig volgen er meer zenders als RTL 5, SBS 6, TMF en Fox.

Sacha de Boer vertelt over RTL

Het eerste kantoor van RTL is gevestigd aan de Franciscusweg in Hilversum. In de loop der jaren breidt RTL uit en de medewerkers zitten verspreid  over de verschillende gebouwen. In 2006 wordt het kantoor op het Media Park betrokken.

Logo 1989

Het logo van RTL Veronique in 1989

Logo 1989Logo 1989

Van RTL Veronique naar RTL Nederland

In 1990 wordt RTL Veronique omgedoopt tot RTL 4 en verandert ook de programmering. De sterren uit de stal van Joop van den Ende komen voor RTL werken en maken grote amusementsprogramma’s zoals de ‘Playbackshow’ met Henny Huisman en ‘Wedden Dat’ met Jos Brink. Door die programma’s groeit RTL 4 al snel uit tot een populaire zender.
Inmiddels is RTL uitgegroeid tot RTL Nederland een groot media bedrijf met de televisiezenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 de digitale zenders RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids en RTL Lounge Radio.

RTL logo 1990

Het logo van RTL 4 in 1990.

RTL logo 1990RTL logo 1990

Succesprogramma’s

Succesprogramma’s van RTL zijn onder andere de langst lopende soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ (sinds 1989). Maar ook door programma’s zoals ‘Divorce’, ‘Moordvrouwen’, ‘VI’, ‘Ik Hou Van Holland’, ‘Expeditie Robinson’ en ‘The Voice Of Holland’ zitten er dagelijks vele kijkers aan de buis gekluisterd.
Sinds de oprichting brengt RTL dagelijks nieuws. ‘RTL Nieuws’, ‘RTL Z’, ‘Editie NL’, ‘RTL Weer & Verkeer’ en ‘Buienradar’ informeren onze kijkers en internet gebruikelijke constant over het laatste nieuws en weer en verkeer.

Presentatie RTL nieuws

Vanaf het begin in 1989 brengt RTL dagelijks nieuws in duopresentatie. Hier zijn Leo de Later en Margriet Vroomans in 1997 in het RTL-Nieuws.

Presentatie RTL nieuwsPresentatie RTL nieuws

Walk of Fame

De ‘Walk of Fame’ voor het gebouw bestaat sinds het twintig jarig bestaan van RTL op 2 oktober 2009. Irene Moors en Daphne Deckers kregen als eerste een Walk of Fame tegel. De handafdrukken van maar liefst 16 bekende Nederlanders zijn er te vinden zoals Albert Verlinde, Edwin Evers en die van de Gooische vrouwen.

Wie ben ik?

Het populaire programma Wie ben ik? Met Ron Brandsteder, Caroline Tensen en André van Duin in 1990.

Wie ben ik?Wie ben ik?

Wil je meer weten over de geschiedenis van Nederlandse omroepen? Bekijk hier de openingstijden van Beeld en Geluid.

Publicatiedatum: 06/10/2011