Ringers, de Alkmaarse Chocoladefabriek

In het Stedelijk Museum Alkmaar wordt tijdelijk een suikerzoete tentoonstelling gehuisvest. Ringers, De Alkmaarse Chocoladefabriek. Van 1 oktober 2011 tot en met 4 maart 2012 kan er een kijkje genomen worden in de geschiedenis en het leven van de werknemers van deze beroemde chocolade- en cacaofabriek.

Bovenaanzicht Ringers

Bovenaanzicht RingersBovenaanzicht Ringers

Welkom

Zodra je de trap naar beneden afloopt, ruik je het. Chocolade en cacaoboter. Overal hangt deze geur waar het water je van in de mond loopt. Op de achtergrond hoor je machinegeluiden, een projector toont oude beelden van de fabriek. Hier is werk van gemaakt. Ondanks dat de tentoonstelling niet groot is, krijg je van alles te zien. Een levensgroot bord van oprichter en directeur Hendrik Ringers heet je welkom in de fabriek en raadt aan het eerst naar de directiekamer te gaan. Een vierkant blok in het midden van de zaal, een mooi nagemaakte werkkamer met foto’s en oude documenten.

Directiekamer Ringers

Directiekamer RingersDirectiekamer Ringers

Zichtbare geschiedenis

Langs een van de muren is de hele geschiedenis van de chocoladefabriek in kaart gebracht. Van de start in een pakhuisje in 1905 tot de moordende concurrentie in 1970. Bij elk stuk tekst wordt gebruik gemaakt van foto’s, tekeningen, krantenartikelen en oude documentatie ter illustratie. Alles is begrijpelijk en leuk om te lezen.

Geschiedenis Ringers

Geschiedenis RingersGeschiedenis Ringers

Interactief

Je kunt naar verschillende geluidsfragmenten luisteren en er hangen op een aantal plaatsen schermen waar oude beelden of interviews met oud-medewerkers op vertoont worden. Er is zelfs interactie mogelijk door middel van deze schermen; een spel, een vingervlugheidtest en een beroepskeuzetest. Is werken bij de Ringers fabriek iets voor jou? Het advies krijg je als sticker mee naar huis.

Beroepskeuzetest Ringers

Beroepskeuzetest RingersBeroepskeuzetest Ringers

Suikerzoet

Achteraan de tentoonstelling is een apart gedeelte. Daar komt misschien wel die geur vandaan. De meest prachtige suikerwerken opgesteld achter glas. Authentieke werken van de Ringers fabriek, voor de meest uiteenlopende mensen en gebeurtenissen gemaakt. Overal waar je kijkt, hangen, staan of liggen de meest interessante documenten. Foto’s van tientallen lachende vrouwen, die doen denken aan de ‘Verkade-meisjes’. Interne papieren, persoonsbeoordelingen en psychologische testen die werknemers kregen. Al met al erg veel indrukken. Een aanrader voor op een vrije middag.

Suikerwerken ringers

Suikerwerken ringersSuikerwerken ringers

Leuk!

Het winkeltje bij de ingang van het museum verkoopt chocolade – niet van Ringers maar toch lekker – ansichtkaarten en boeken over werken met chocolade. Maandelijks tijdens de tentoonstelling en extra in de schoolvakanties worden er workshops georganiseerd. Van het versieren van een chocoladeletter tot het verven met cacao. Ook is er op drie verschillende data de lezing ‘Van cacaoboon tot eetbare chocolade’. Voor prijzen, het actuele activiteitenoverzicht en het aanbod voor scholen kijk je op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Publicatiedatum: 06/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.