Rabarber-aardbeitaartjes

Voor 6 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:
300 gr bloem
150 gr suiker
1 flinke snuf zout
175 gr ijskoude harde boter
1 eidooier
50 ml ijskoud water

Voor de vulling:
750 gr rabarber
250 gr aardbeien
3 el bloem
150 gr suiker extra suiker
gesmolten boter voor afwerking
aardewerken schaaltjes

Bereiding

Begin met het deeg. Doe achtereenvolgens de bloem, suiker, zout en de in blokjes gesneden boter in de kom van een keukenmachine. Even kort laten draaien. Voeg de eidooier toe en het water en laat nog even kort draaien totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt. Haal uit de kom en maak een bal van het deeg met zo min mogelijk kneden. Rol in plastic folie en leg in de koelkast.

Schil en verwijder de draden van de rabarber en snijd in stukjes van ongeveer 2 cm. Zet ze op met een bodempje water en een schep suiker tot ze bijna gaar zijn. Haal de kroontjes van de aardbeien en halveer de grote exemplaren. Gooi het vocht van de bijna gare rabarber weg en voeg dan de aardbeien toe. Laat nog heel even opstaan.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in stukken. Rol ieder stuk uit tot een min of meer ronde lap, zodat ze met een overlap in een aardewerken schaaltje passen.

Meng de suiker en bloem door elkaar en vermeng dit met de rabarber en de aardbeien. Verdeel het vruchtenmengsel over de vormpjes en sla de deegranden naar binnen. Bestrijk de deegranden met gesmolten boter en bestrooi ten slotte met suiker. Zet de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden C. tot het deeg goudbruin en gaar is.

Voor het serveren met vanillevla: Haal de taart uit de vorm. Giet een beetje vla op een dessertbordje en zet het taartje op de vla.

Publicatiedatum: 21/06/2012