Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Camping Parrewijn te Blaricum

Een beetje verscholen in het bos ligt de natuurcamping Parrewijn. De meeste campinggasten komen iedere zomer terug om te genieten van de rust en de heide. Zonnepanelen wijzen erop dat de kampeerders meegaan met de tijd. Het is hier een waar paradijs voor vogels, vlinders en reptielen.

Vogels

In de bosranden, op de heide en in de bossen tref je allerlei vogels aan. Wie er oog voor heeft ziet ze in de bomen zitten, op palen en soms ook op de grond.
Je kunt ze horen en kenners weten dan al precies met welke vogel ze te maken hebben. De kans is groot dat je een bonte specht tegenkomt. Met zijn geroffel tegen bomen zoekt hij naar insectenlarven. De groene specht is stil en zoekt zijn voedsel in mierennesten. Het opvallende geluid van de groene specht, het lijkt op een hinnekende lach, is vooral in het voorjaar te horen. De groene specht wordt vaak aangezien voor een papegaai. Dat komt door zijn gele en groene en rode veren.

Het Praathuis van camping Parrewijn.

Wie goed luistert kan op de Blaricummer-en de Tafelbergheide heel wat zangvogels horen. De boompieper, boomleeuwerik en de roodborsttapuit hebben het erg naar hun zin. De boomleeuwerik broedt niet alleen maar kiest ook in de winter voor de heide. De beige-bruine veren vormen een goede camouflage. Je moet echt goed kijken om de vogel te zien. Opvallend is de vrij brede lichte wenkbrauwstreep achter op de kop. De boomleeuwerik fladdert nogal en het is daarom ook niet vreemd dat mensen hem soms ook voor een vleermuis aanzien.

Groentje. Foto: Paul van der Poel.

Reptielen

Reptielen hebben het erg moeilijk in ons land. Gelukkig komen er op de Tafelberg- en Blaricummerheide nog veel reptielen voor. Met wat oefening en geluk kun je hier 17 cm lange hagedisjes aantreffen. Ze zitten vooral in de buurt van de wandelpaden. Op een plekje mos of op een tak in de beschutting van een pol heide vind je ze vaak, genietend van de zon. De levendbarende hagedis moet  altijd op zijn hoede zijn. De kraai, torenvalk en de klapekster zitten altijd op de loer. De hagedissen brengen kant en klare jongen op de wereld ‘levendbarend’ Het jong zit in een soort vlies waar het zich uitwurmt.

Levenbarende hagedis op de Tafelbergheide. Foto: Paul van der Poel.

Bron: Vlinderstichting en interview Paul van der Poel

Publicatiedatum: 27/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.