Natuurbrug Laarderhoogt

In 2015 is bij de A1 ter hoogte van ziekenhuis Tergooi Blaricum een natuurbrug gereedgekomen. Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma 'Heel de Heuvelrug'. Doel is om de natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug vanaf Rhenen tot aan het Gooimeer tussen Naarden en Huizen weer met elkaar te verbinden.

Filmfragment Vervolg op een Bedevaart, de Oversteek A1 bij ziekenhuis Tergooi Blaricum

De provincie Noord-Holland heeft het legerterrein Crailo en het AZC-terrein gekocht van het Rijk. De volgende stap is dat een deel hiervan, gelegen naast de natuurbrug, wordt teruggegeven aan de natuur.

Groter leefgebied voor dieren

Gelukkig begrijpt iedereen dat het belangrijk is om de reeën, padden, hagedissen, salamanders, dassen en boommarters een groter leefgebied te geven. De dieren nemen in hun vacht zaden van planten mee en dragen zo bij tot de verspreiding. Net zoals bij de succesvolle Natuurbrug Zanderij Crailoo kunnen ook fietsers, wandelaars en ruiters gebruikmaken van de brug en er zijn voor hen aparte paden aangelegd. De Natuurbrug Laarderhoogt over de A1 heeft een overspanning van 40 meter en over de Naarderstraat 30 meter.

Natuurbrug Laarderhoogt gezien vanaf de autosnelweg A1.

Beeld: Ronald via Wikimedia Commons.

Natuurbrug Laarderhoogt gezien vanaf de autosnelweg A1.Natuurbrug Laarderhoogt gezien vanaf de autosnelweg A1.

Publicatiedatum: 27/10/2011