Oudezijds Voorburgwal 237

OZ Voorburgwal 237 is evenals zijn buren een standaard drie-raamsbreed huis en kan goed dienen als een voorbeeld van het gewone Amsterdamse grachtenhuis. Dit huis is al in 1600 bekend, maar is in 1736 ingrijpend verbouwd. De fraaie lijstgevel in Lodewijk XIV stijl heeft een rechte kroonlijst met twee consoles, daarboven een attiek met een open balustrade en een gesloten middenverhoging met schubmotief en bekroond door het alliantiewapen De Vicq-De Steur met kroon. Onder de lijst is in lamberkijn het bouwjaar 1736 aangebracht.

Gevel Oudezijds Voorburgwal 237

Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis

Gevel Oudezijds Voorburgwal 237Gevel Oudezijds Voorburgwal 237

Het ‘gewone’ Amsterdamse grachtenhuis

De statige gevel, drie ramen breed met naar boven toe lagere verdiepingen, is vrij sober maar goed geproportioneerd. De enige versieringen zijn aan de top te vinden. OZ Voorburgwal 237 is evenals zijn buren een standaard drie-raamsbreed huis en kan goed dienen als een voorbeeld van het gewone Amsterdamse grachtenhuis. In het interieur valt vooral een bijzonder fraaie stucwerk-gang op. Deze gang is een goed voorbeeld van een gang in de Lodewijk XIV-stijl. Bij een huis op een gewoon kavel (drie ramen breed) is de gang (en dus ook de ingang en de stoep) altijd aan de linker- of rechterzijde van het huis.

Gang Oudezijds Voorburgwal 237

Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis

Gang Oudezijds Voorburgwal 237Gang Oudezijds Voorburgwal 237

Schijndeuren

Om het huis groter te laten lijken dan het in werkelijkheid is, worden aan de kant van de bouwmuur schijndeuren gemaakt. In Oudezijds Voorburgwal 237 zijn deze schijndeuren in stuc uitgevoerd, maar in sommige huizen (zoals Herengracht 284) zijn de schijndeuren van hout. In de gang zijn boven de (schijn)deuren reliëfs aangebracht die de vier elementen (Aarde, Vuur, Lucht en Water) en de vier werelddelen (Europa, Azie, Afrika en Amerika) uitbeelden. Boven de deur naar de Zaal is hetzelfde alliantiewapen aangebracht als bovenop de gevel. Ook de houten trapbaluster is bijzonder fraai.

Oudezijds Voorburgwal 237

Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis

Oudezijds Voorburgwal 237Oudezijds Voorburgwal 237

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1736
Architect: Jan van Logteren

Monumentstatus: Rijksmonument
Meer informatie over dit grachtenpand is te vinden op de website van het Digitaal Grachtenhuis

Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om terug te gaan naar het thema Amsterdamse grachtengordel.

 

Publicatiedatum: 06/02/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.