Oudejaarsavond op de Dam, 1854

Met Oudejaarsavond was het een drukte van belang op de Dam. Amsterdammers uit alle geledingen van de samenleving kwamen er bijeen. De Dam was in de 19de eeuw een groot, vrij plein geworden. In 1808 had koning Lodewijk Napoleon de Waag laten afbreken. De Dam diende vanaf dat moment als monumentaal plein voor zijn paleis.

Feest op de Dam

Feest op de Dam op 31 december 1854, tekening door Reinier Craeyvanger,Collectie Atlas Splitgerber.

Feest op de DamFeest op de Dam

Sneeuw en volle maan

Reinier Craeyvanger tekende de Dam met Oudejaarsavond 1854, badend in maanlicht. Het sneeuwt. Vanaf de Nieuwendijk trekt een met fakkels verlichte stoet sledes de Dam op. Er wordt een sleewedstrijd gehouden. Jongens gooien sneeuwballen en er wordt vrolijk gedanst.

Vis en citroenen

Op de voorgrond staan de visvrouwen bij kaarslicht. Links prijst een citroenenverkoper bij een helder verlichte kruiwagen zijn koopwaar aan. Rechts op de tekening staat de stal van Van Gend en Loos, waaruit juist een koets met paarden vertrekt. Van Gend en Loos was sinds 1850 een dilligence-bedrijf voor vervoer van poststukken en personen met een netwerk over heel West-Europa.

De winkel van Heyman

Door de ramen van de Nieuwe Kerk schijnt het licht van de avonddienst die er gehouden wordt. Naast het donkere, besneeuwde paleis is de fel verlichte winkel van Heyman.

Reinier Craeyvanger

Reinier Craeyvanger (1812-1880) heeft meerdere stadsgezichten getekend in opdracht van Louis Splitgerber voor zijn Atlas Amsterdam. De tekeningen hingen niet aan de muur en zijn nog in uitmuntende conditie.

Atlas Louis Splitgerber

Louis Splitgerber (1806-1879) was directeur van de Rhijnspoorweg Maatschappij. Hij legde een prachtige verzameling aan van afbeeldingen van Amsterdam. Deze ‘Atlas Splitgerber’ werd in 1878 aan de gemeente Amsterdam geschonken. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de collectie in het Stadsarchief.Wil je meer weten over de geschiedenis van Amsterdam? Bekijk hier de openingstijden van het Stadsarchief en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 08/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.