Oud en nieuw in Ouderkerk

Jo Blom (docent geschiedenis, gepensioneerd) is ambtenaar van de burgerlijke stand en verbonden aan het Historisch Museum Ouderkerk. Zij geeft enthousiast uitleg over het rijke verleden van haar dorp en de omgeving.

Felgekleurde outfit

In haar felgekleurde outfit, met een kleurtje in haar haren en glimmende ogen verhaalt Jo Blom met plezier over de geschiedenis van haar gebied, met jaartallen erbij. Over de Vikingen die de Amstel opvoeren, de Kennemers die graag kwamen plunderen in het gebied om vis, kaas en vee te roven, en de moord op Floris de Vijfde in 1296 op het Zwarte Laantje. “Er is heel wat afgeknokt in dit gebied”, lacht ze.

Jo Blom.

Jo Blom.

Oude en nieuwe kerk

“Veel mensen denken dat de geschiedenis van Ouder-Amstel hangt aan die van Amsterdam, maar die was behoorlijk op Utrecht gericht. In de regio moest gevochten worden om en tegen het water, er waren problemen vanwege krijgshandelingen tussen Amsterdam en Utrecht. Als je op de Diemerzeedijk staat, kun je zien hoe laag de polder ligt. Wat een prachtig gebied is het toch. Amstel, oftewel Ame-stelle, ‘plek aan het water’, was vroeger een deltagebied, vergelijk het met de Nijl, met al die takjes van de Amstel. Op een klein heuveltje, een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, stond een kapelletje: het oudste van dit gebied. Later, in 1306, toen een nieuwe kerk in Amsterdam werd gebouwd, werd dat kapelletje op de terp de ‘oude kerk’ en werd de naam Oude(r)kerk geboren.”

Publicatiedatum: 30/12/2010