Ottomaans Turkije door westerse ogen

In 2012 wordt het vierhonderd-jarig bestaan van betrekkingen tussen Turkije en Nederland herdacht en gevierd. Teylers Museum besteedt hier van 24 februari tot 12 september aandacht aan met een tentoonstelling in het Boekenkabinet.

Het tweedelig hoofdwerk van Antoine Ignace Melling, Voyage pittoresque de Constantinople et des rives du Bosphore, speelt een hoofdrol. Dit boek is het resultaat van een verblijf van 18 jaar (1784-1802) in de hoofdstad van het Ottomaanse rijk. Beide delen uit de collectie van Teylers Museum zijn gedigitaliseerd en integraal raadpleegbaar online: klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

Alle getoonde boeken hebben betrekking op de late periode van het Ottomaanse rijk, dat een veel groter gebied omvatte dan het huidige Turkije en bestond van 1299 tot 1922.Onmisbaar zijn de grote platen uit het deel Stamboul van de Encyclopédie des arts décoratifs de l’Orient en de ingekleurde kaart van Turkije en Cyprus in Teylers befaamde 6-delige Ottens-atlas. Het geeft u een schitterend kijkje in de 18de- en 19de-eeuwse Turkse maatschappij, gezien door de ogen van veelal West-Europese reizigers.

Ottomaans Turkije

Ottomaans TurkijeOttomaans Turkije

Publicatiedatum: 21/03/2012