Opgraving bij St.-Maartenskerk in Limmen

Vanwege de uitbreiding van de muziekschool in Limmen in 2006 was archeologisch onderzoek vereist. Het onderzoeksgebied ligt op de zuidpunt van de strandwal tussen Limmen en Alkmaar, ten noorden van het voormalige Oer-IJ-estuarium. Deze strandwal is tussen 4300 en 3900 jaar geleden ontstaan. Op de strandwal bevinden zich de archeologische sporen en vondsten vanaf die periode in duinzand. Bij de opgraving werden sporen uit de 15e en 16e eeuw gevonden.
De nabijgelegen Limmer St.-Maartenskerk is één van de oudste kerken in Kennemerland. Het was de moederkerk van de latere parochies Akersloot, Dorregeest, Grosthuizen en Uitgeest. De kerk wordt voor het eerst genoemd in de goederenlijst van de Utrechtse St.-Maartenskerk: 'In Limmen de kerk met tien hoeven'. Deze lijst is opgesteld in de periode 885-896, met enkele aanvullingen in de 10e eeuw. Wanneer de kerk precies is gesticht, is niet met zekerheid bekend.
Voor het onderzoek werden bij de kerk en achter het voormalige schoolgebouw en de brandweerkazerne twee putten gegraven met dieptes van 1 meter en 1meter dertig. In de putten werden vijftiende- en zestiende-eeuwse menselijke skeletresten gevonden en aardewerkscherven uit dezelfde periode. Daarnaast trof men enkele bouwresten aan van het oorspronkelijke gotische koor waarvan de laatste delen in 1806 werden gesloopt wegens de bouwvallige staat waarin het verkeerde.

Opgraving bij Limmer St. Maartenskerk.

Opgraving bij Limmer St. Maartenskerk.Opgraving bij Limmer St. Maartenskerk.

Dit is een routepunt van de archeologiefietsroute Langs sporen van Oer-IJ-bewoners.

Publicatiedatum: 15/12/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.