Vernieuwde Bezoekerscentrum Varend Erfgoed

Het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn is het trefpunt voor liefhebbers van maritieme historie. Hoorn is de thuishaven van zo’n vijfentwintig historische bedrijfsschepen, waaronder een fraaie collectie varende monumenten.

Gratis toegang

Met diverse presentatietechnieken en veel beeldmateriaal en bewegend beeld, krijgen bezoekers op speelse en afwisselende wijze informatie over wat de ligging aan de (voormalige Zuiderzee) Hoorn heeft gebracht. Er is een algemene presentatie over Hoorn en het water. Daarnaast zijn er presentaties over de internationale handelsvaart, de visserij op de Zuiderzee en de zeilende vrachtvaart. In de presentatie over de internationale handel is er veel aandacht voor de Halve Maen, het jacht waarmee VOC-kapitein Henry Hudson het latere New York ontdekte. De toegang tot het bezoekerscentrum is gratis.

de Halve Maen. Foto: Ed Post

Sfeervol, speels en informatief

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en de Halve Maen, stelde de presentatie samen in nauwe samenwerking met Centrum Varend Erfgoed en conservator Cees Bakker. Hij en voorzitter Dick Louwman van Centrum Varend Erfgoed zijn trots op het eindresultaat. ’Heel sfeervol, speels en informatief. Wij verwachten dat dit een groot publiek aanspreekt. En vooral: jong én oud’Ad Geerdink: ‘Het is een prachtig vertrekpunt voor een bezoek aan de Halve Maen en de historische vissers- en vrachtschepen in de museumhaven.’ En voor wie het echte gevoel van de ontdekkingsreizigers wil voelen, zijn er de zeiltochten op vrijdagavonden van 1 mei tot 1 oktober.

Open huis

Op zondag 12 juni houdt het bezoekerscentrum open huis van 12.00 tot 17.00 uur. Accordeonist Peer de Schuimer zorgt met zijn zeemansrepertoire voor een gezellige sfeer. Er is een proeverij van VOC-kaasjes, waaronder de Halve Maen kaas. Volwassenen kunnen de speciale Halve Maen likeur proeven en voor de kinderen is er VOC-limonade met wat lekkers. Voor de kinderen is er trouwens nog veel meer te doen. Zo kunnen zij een armbandje knopen op zeemanswijze, afmeren, een lek dichten met behulp van breeuwen en hijsen met katrollen.onh_image_6960

Bezoek Halve Maen

Een gratis bezoek aan het bezoekerscentrum combineren met een rondleiding op de Halve Maen? Reserveer dan van tevoren een plek. Ook aan de balie in het bezoekerscentrum kunnen bezoekers tickets kopen als er nog plek is.

Meer informatie op Halve Maen Hoorn