Ondergronds bankieren

Het pand Leidsegracht 5 in Amsterdam, operatiebasis van het NSF. Bron: BeeldbankWO2 – NIOD – 85888. Het pand Leidsegracht 5 in Amsterdam, operatiebasis van het NSF. Dit pand, Leidsegracht 5, was de operatiebasis voor de verzetsgroep van Walraven van Hall. Voor verzetsgroepen, gezinnen van de onderduikers en de onderduikers zelf moest er geld op tafel […]

Het pand Leidsegracht 5 in Amsterdam, operatiebasis van het NSF.

Bron: BeeldbankWO2 – NIOD – 85888.

Het pand Leidsegracht 5 in Amsterdam, operatiebasis van het NSF.Het pand Leidsegracht 5 in Amsterdam, operatiebasis van het NSF.

Dit pand, Leidsegracht 5, was de operatiebasis voor de verzetsgroep van Walraven van Hall. Voor verzetsgroepen, gezinnen van de onderduikers en de onderduikers zelf moest er geld op tafel komen. Een speciale organisatie, Het Nationaal Steun Fonds (NSF), hield zich bezig met de financiering van het verzets- en onderduikerswerk. Het NSF was door de regering in Londen gemachtigd bepaalde uitgaven te doen. Hiervoor werd aan fondsenwerving gedaan via leningen en vonden er inzamelingen plaats. Walraven van Hall werd geassisteerd door zijn broer Gijs, in de provo-jaren ’60 de burgemeester van Amsterdam.

Portret van Walraven van Hall.

Bron: NIOD.

Portret van Walraven van Hall.Portret van Walraven van Hall.

Dit is een routepunt van de Fotoroute: Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog.

Publicatiedatum: 27/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.