“Nederlanders, blikt naar het Oosten”

Nationaal-socialistisch spandoek aan het Victoriahotel op het Damrak. BeeldbankWO2 – NIOD – 138739 – Fotopersbureau Stapf Bilderdienst. Nationaal-socialistisch spandoek aan het Victoriahotel op het Damrak. De inval in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 draagt een nieuw onderwerp aan in het Duitse propagandabeleid in Nederland; de strijd tegen het communisme. Seyss-Inquart ziet mogelijkheden om het […]

Nationaal-socialistisch spandoek aan het Victoriahotel op het Damrak.

BeeldbankWO2 – NIOD – 138739 – Fotopersbureau Stapf Bilderdienst.

Nationaal-socialistisch spandoek aan het Victoriahotel op het Damrak.Nationaal-socialistisch spandoek aan het Victoriahotel op het Damrak.

De inval in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 draagt een nieuw onderwerp aan in het Duitse propagandabeleid in Nederland; de strijd tegen het communisme. Seyss-Inquart ziet mogelijkheden om het Nederlandse volk te winnen voor Hitlers Nieuwe Orde. De Rijkscommissaris organiseert een grote bijeenkomst op vrijdagavond 27 juni 1941 onder het motto: ‘Mit Adolf Hitler in ein neues Europa’. Overal verschijnen aankondigingen zoals hier aan de gevel van Hotel Victoria aan het begin van het Damrak. Tienduizenden Nederlandse nationaal-socialisten arriveren die middag per trein en marcheren de stad in. De toespraak van de Rijkscommissaris eindigt met de oproep “Nederlanders, blikt naar het Oosten”. Mussert verklaart dat Duitsland op Nederland kan rekenen als zijn trouwste broeder. De reacties van de Nederlandse bevolking waren echter terughoudend.Dit is een routepunt van de Fotoroute: Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog.

Publicatiedatum: 27/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.