Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kustbatterij Diemerdam

Een restaurantpaviljoen, exposities, wandel- en fietsroutes en zelfs theaterstukken. Vanaf 2012 heeft ‘Fort Diemerdam’ heel wat te bieden aan cultuurliefhebbers en recreanten.  Maar oorspronkelijk was de kustbatterij bij Diemerdam niet bedoeld voor vertier en ontspanning. Het fort is onderdeel van een uniek Hollands verdedigingssysteem, gemaakt voor tijden van oorlog.

Fort Diemerdam. Bron: Wikipedia

De kustbatterij

Sinds 1787 was er een dubbele batterij, een eenheid met artillerie- wapens, aanwezig bij de Diemerdam, om Amsterdam te verdedigen tegen een aanval van de Pruisen. Die aanval heeft hier echter nooit plaatsgevonden. In de jaren 1799-1810 en later in 1827 en 1889 werd Fort Diemerdam aangepast en versterkt. Na 1805 stond de kustbatterij bekend als ‘post no. 6’ in de reeks versterkingen die C. Krayenhoff rond Amsterdam aanlegde. Kustbatterij Diemerdam had tot taak de afsluiting en verdediging van de Zuiderzee en de toegang tot Amsterdam, het tegengaan van landingen, het afslaan van aanvallen en het beschermen van de Diemerdammersluis.

Cornelis Krayenhoff. Bron: Wikipedia

Stelling van Amsterdam

In 1883 werd de kustbatterij onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam was een 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom Amsterdam, die werd aangelegd tussen 1880 en 1920. Het land rondom de hele linie kon onder water worden gezet, waardoor er een waterplas ontstond die te ondiep was voor schepen, maar te diep voor mannen en paarden. Bij de Diemerdammersluis en de Ipenslotersluis kon het zeewater worden ingelaten.

Kaart van de Stelling van Amsterdam

Huidige functie

Nog voor de Stelling van Amsterdam was voltooid, was hij al achterhaald. Er is nooit daadwerkelijk gevochten. Bij Koninklijk Besluit werd in 1954 de kustbatterij Diemerdam als vestingwerk opgeheven. De Stelling van Amsterdam in zijn geheel is als monument beschermd en staat sinds 1996 op de UNESCO lijst van Werelderfgoed. Stadsherstel Amsterdam werkt in 2012 aan de restauratie van Fort Diemerdam en richt de historische plek in als culturele trekpleister en recreatieknooppunt.Door: Aby Grupstra.

Het nieuwe paviljoen bij Fort Diemerdam

 

Publicatiedatum: 18/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.