Human Alert

Human Alert is een van oorsprong Haarlemse punkband die vanaf de oprichting in 1990 in razend tempo demo's, elpees, cd's en singles uitbrengt op allerlei kleine platenlabels. De band valt op door het gebruik van meerdere zangers en een anarchistische houding ten aanzien van de maatschappij, terwijl ook humor een belangrijke drijfveer is. Bekende bandleden zijn onder meer drummer Menno Wigman (Beverwijk, 1966), die in 2012 de vijfde stadsdichter van Amsterdam wordt, en zanger, illustrator en striptekenaar Roel Smit (Santpoort, 1967).

Human Alert

Human AlertHuman Alert

Na een cassette en een single treedt Human Alert veel op, onder meer met NRA, een Amsterdamse punkband die een belangrijke speler is in de Nederlandse punkscene. Beide bands brengen in september 1993 samen de single Sex Sells uit. Een paar maanden later verschijnt de verzamelsingle Le Garage, een Franse uitgave die tot optredens in Frankrijk leidt. Human Alert speelt ook in België, Spanje en Duitsland. De band deelt het podium vaak met grote namen uit de internationale punkwereld, zoals Down By Law, DOA en Green Day. De band bestaat in deze periode uit de zangers Willem en Roel, gitarist Sven, bassist Jean, drummer Menno, Chris en Caty. Achternamen zijn in de punk vaak taboe.Het debuutalbum Sex ‘n’ Drugs ‘n’ Anarchy (1995) geeft een goed overzicht van wat de band tot dan toe heeft uitgebracht. Na de uitgave van het tweede album Bravo Boys (1996) doet de band een Europese tournee met NRA, waar gitarist Sven en bassist Jean ook deel van uitmaken. In november 1996 verschijnt de videoclip voor de vrolijke meezinger I Hate People. Naar aanleiding van de derde cd Circus Chaos vertrekt Human Alert in maart 1998 met NRA naar de Verenigde Staten voor een eenmalig optreden tijdens het South By Southwest festival in Austin, Texas.

Human Alert – Kerk & Staat

Als drummer Menno Wigman de groep in 1999 verlaat, wordt hij vervangen door Chrisis, tot dan toe een van de vocalisten van de groep. Human Alert bestaat nu naast Chrisis uit Orange (bas), Thomas Olivier (gitaar), Roel Smit (zang), Svengus (gitaar) en Willum Geerts (zang, trombone). Naast optredens op kleine podia en festivals is de band in 2000 ook te zien op het grote Pleinfestival in Kaatsheuvel waar gewoonlijk populaire Nederlandse artiesten en bands geprogrammeerd worden. Het album Dirty Dancing (2002) verschijnt op het Franse label Dialektik. Samen met End Of April doet Human Alert een korte tournee door Frankrijk. Auke van der Wielen van de eenmansband Frostparade neemt vanaf het najaar de baspartijen voor zijn rekening.Het vijfde album Ego Ego (2005) is volgens de bandleden ‘een prachtig fijne bloemlezing van het soort punk waar niemand eigenlijk op zit te wachten’. Ter gelegenheid van de uitgave zet Human Alert eind april ook een album op internet dat door de fans is samengesteld. Onder de titel Hard & Alert gaat Human Alert in 2006 en 2007 op tournee samen met de Amsterdamse skaband De Hardheid. De twee bands coveren tijdens de tournee onder meer elkaars nummers. Van tekenaar Roel Smit verschijnt in 2008 het boek Rock’n’Roel, een bundeling van al zijn muziekgerelateerde werk, waaronder tekeningen die hij heeft gemaakt voor bands als Brutal Obscenity, Brezhnev en NRA. Het boek wordt in voorjaar 2009 gepresenteerd door middel van enkele speciale optredens met Human Alert.Na 21 jaar neemt Human Alert in 2012 afscheid van het publiek. De korte laatste tournee door Nederland is in november en december. Het allerlaatste optreden vindt 1 december plaats in de OCCII nabij het Vondelpark in Amsterdam.

Bron: http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Human+Alert