Huis van Oud in Wognum

Het museum Huis van Oud is een kleine, goed bewaard gebleven boerenwoning met stal uit 1878. Het museum ligt op een karakteristieke plek aan de Grote Zomerdijk 33, tussen Wognum en Spanbroek. Het authentieke huisje is een provinciaal monument. Het is ingericht in de stijl van de jaren ‘40-’50. In de stallen die achter het huis staan wordt iedere zomer een wisselende tentoonstelling ingericht.  

Van 22 april tot en met 30 september is de expositie Eigen werk te zien. Veel mensen hebben eigen werk ingebracht o.a. houtsnijwerk, knipselkunst, kantkloswerk, poppenhuizen, quilten, glas-in-lood, sieraden, hoefijzers etc. Het museum Huis van Oud is iedere zondagmiddag geopend van 14 tot 17 uur. Groepen buiten de openingstijden op afspraak, tel. 0229 573688

Voormalige keuterboerderij op de Grote Zomerdijk in Wognum

Bron: Provincie Noord-Holland

Voormalige keuterboerderij op de Grote Zomerdijk in WognumVoormalige keuterboerderij op de Grote Zomerdijk in Wognum

Historie Huis van Oud

Het huis is in 1878 gebouwd voor Jan van Diepen, boer. De schuur ernaast is gebouwd in 1908 op de plek van een oude schuur, ook gebouwd in 1878. Het vee stond altijd in de schuur.
Dit agrarisch bedrijfje bestaat uit een huis van 8 x7 meteren een schuur  van circa 9  x7.5 meter.
Nadat de laatste bewoner, Cees Oud, in 1998 overleed en er boelhuis werd gehouden, ontfermde de Historische Stichting De Cromme Leeck zich over de panden.
Met hulp van de provincie Noord-Holland en de gemeente Wognum werd het huisje gerestaureerd, de schuur met de stallen is door vrijwilligers opgeknapt.
In 2004 werden huis en stallen ingericht met schenkingen van mensen uit de omgeving.
De oude perenboom en de knotwilgen geven het geheel een karakteristiek West-Fries aanzien.

pierdijker Dansers treden op op het erf bij het Huis van Oud

Bron: Ina Slot

pierdijker Dansers treden op op het erf  bij het Huis van Oudpierdijker Dansers treden op op het erf bij het Huis van Oud

Beschrijving

Het huis heeft een zadeldak met rode Oud-Hollandse pannen en aan de linkerzijde een aankapping (lage wand), waarin nu o.a. de keuken is. In de keuken bevindt zich een bedstee met kastjes erboven.
De achterkamer heeft een relatief rijk uitgevoerde bedsteewand: twee bedsteden gescheiden door een kast. Boven elke bedstee bevindt zich een bordenrand. Tegenover deze wand de stookplaats met daarnaast kasten, waaronder de bekende boven- en onderkast (de laatste is een ‘doorgeefkast’).
De voorkamer heeft houten wanden en ter hoogte van de twee ramen een uitgestulpte vensterbank. Deze ramen hebben zowel in- als uitwendig eenvoudig snijwerk.
De schuur heeft een mansardekap, met grijze Oud-Hollandse pannen en een aanbouw uit de jaren vijftig onder een lessenaarsdak. Binnen bevinden zich diverse stallen met groep en koeschotten.

Demonstratie leidekken bij Huis van Oud

Bron: Ina Slot

Demonstratie leidekken bij Huis van OudDemonstratie leidekken bij Huis van Oud

Een water/regenbak staat buiten: een gemetselde put waarin regenwater van het dak wordt opgevangen met in de grond een uitgebouwd reservoir.
Op het erf staat een replica van een oude buitenplee. Deze plee komt, net als vroeger, uit op de ondergrondse gierkelder. Aangeplant zijn een notenboom en een appelboom (Princes Noble).
 
Adres: Grote Zomerdijk 33, Wognum

Publicatiedatum: 13/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.