Hollands Arcadia

Rijke Amsterdamse families hadden in de achttiende eeuw een landhuis aan de Amstel. Zulke zomerverblijven werden lustplaatsen genoemd. Ze waren indrukwekkend genoeg om er in 1730 een boek van te maken: 'Hollands Arcadia, of de vermaarde rivier Den Amstel, zig uitstrekkende van Amsterdam af door Ouderkerk, Abcoude, Baambrug tot Loendersloot.' Op elke van de 100 pagina's wordt een huis geportretteerd, in de vorm van een tekening met een dichterlijke beschrijving van het pand.

Hollands Arcadia met buitenhuizen en lusthoven aan de Amstel, 1730.

Beeld: collectie Stadsarchief Amsterdam.

Hollands Arcadia met buitenhuizen en lusthoven aan de Amstel, 1730.Hollands Arcadia met buitenhuizen en lusthoven aan de Amstel, 1730.

Oost Rust

Een mooi voorbeeld is Oost Rust, in het bezit van Arnout Schuit, bewindhebber der Oostindische Maatschappij waarmee meteen de naam van het buitenhuis verklaard is. De auteur is een en al bewondering:
 
“Daar zie ik Oost Rust, in verwondring opgetogen. Is dit een landgebouw? O neen, ’t is een paleis waarin de Bouwkunde al haar werking naar den eis op ’t sierlijkst heeft vertoond, om tot een proef te strekken.”

De eigenaar

Schuit heeft zijn lustplaats echt verdiend. Hij zorgt er immers voor dat de Indische specerijen vanuit Java naar het Amsterdamse Y worden gevaren, om aldaar bij te dragen tot de welvaart van de stad. Natuurlijk moet die man daar af en toe van uitrusten:
 
“Het past u, Oost Rust, zulk een praalsieraad te dragen omdat heer Schuyt om u het landvermaak bemind en in de lommering een zoeten wellust vind als hij de zorg verpoosd in ’t minzaam buitenleven.”Wil je meer weten over de geschiedenis van Amsterdam? Bekijk hier de openingstijden van het Stadsarchief en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 25/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.