Het ‘Witte Kerkje’ in Bergen

T.B. Boeyinga ontwierp deze bijna vierkante kerk in 1926/27. Zoals de naam al zegt is het wit van kleur, maar staat het op een zwarte plint. De ingang bevindt zich aan de kant van de Dr. Van Peltlaan in het midden van de gevel.

Op alle vier de gevels van de kerk zijn grote raampartijen te zien bestaande uit vier smalle naast elkaar geplaatste glas-in-lood ramen. Het midden van de kerk wordt bekroond met een kleine torenspits. Aan de achterzijde gaat de oorspronkelijke gevel gedeeltelijk schuil achter een latere aanbouw: ondermeer een jeugdgebouw uit 1962.

Het ‘Witte Kerkje’ in Bergen

Bron: ONH

Het 'Witte Kerkje' in BergenHet ‘Witte Kerkje’ in Bergen

Waarde

De kerk is een representatief werk van T.B. Boeyinga, dat ook ruimtelijk bepalend is ten opzichte van de lage omringende woningen.
De kerk is zeer belangrijk in de ontwikkeling van protestantse kerkbouw tussen de beide wereldoorlogen.Provinciale monumenten vertellen het verhaal van de geschiedenis van Noord-Holland en zijn bepalend voor de identiteit van de diverse regio’s. Provinciale monumenten zijn beschermd op basis van de provinciale monumentenverordening. De provincie Noord-Holland wil dit erfgoed behouden en de beleving hiervan door haar bewoners en bezoekers zo breed mogelijk maken. De provinciale monumentenlijst bevat onder meer stolpboerderijen, kerken, waterstaatkundige werken, villa’s en industrieel erfgoed.Adres: Dokter van Peltlaan 31, Bergen.

Publicatiedatum: 05/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.