Het verhaal van Kraantje Lek bij Overveen

Kraantje Lek is de naam van een historische plek in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vissersvrouwen die in de 17de eeuw met emmers vis van de zee bij Zandvoort naar de Grote Markt in Haarlem liepen, hielden hier even rust. Vulden hun emmers bij een pomp aan met fris duinwater en namen zelf ook een slokje. Na hun stop bij Kraantje Lek vervolgden ze het Visserspad verder over buitenplaats Elswout naar herberg De Stinkende Emmer aan de rand van Haarlem. U begrijpt nu waarom deze zo heet.

Een holle boom

Op de plek waar u nu staat is een restaurant dat dezelfde naam draagt met een speeltuin met een enorme wip en ziet u duintop De Blinkert met aan de voet het indrukwekkende overgebleven gedeelte van een bijzonder grote oude iep, die in Kennemerland al eeuwen bekend staat onder de naam De holle boom.
In Haarlem en omstreken werd vroeger wel beweerd dat de kinderen in de holle boom ter wereld kwamen. Een dergelijke boom wordt ook wel een kinderboom genoemd. Onder meer Nicolaas Beets en Lennaert Nijgh schreven teksten over De holle boom bij Kraantje Lek en Jan van Walré schreef ooit een lofdicht op De Blinkert. Ook Godfried Bomans refereerde in zijn verhalen dikwijls aan Kraantje Lek.
De echte holle boom is eind 2007 verwijderd, maar half 2008 vervangen door een bronzen exemplaar, vervaardigd door Kees Verkade.

“Niet ver van deze plaats ligt de oude herberg ‘het Kraantje Lek’, het paradijs der Haarlemsche jeugd. Daar staat een der oudste en merkwaardigste voortbrengselen van het plantenrijk in Haarlems omstreken, een holle iep (Ulmus suberosa), wiens korte stam een verbazende omvang bezit. De boom is geheel hol, en uit zijn dikke, bouwvalachtige wanden groeijen van boven dikke takken en vormen een breede groene bladerkruin, zodat hij in de verte gaaf schijnt. Deze boom is een der dikste van Haarlems omstreken. – Te midden van het gulle zand, aan den voet van den stuivenden Blinkert, staat deze kolos daar als het prachtigste monument van het oude Haarlemsche woud.”
F.W. Van Eeden, 1886

Kraantje Lek

Kraantje LekKraantje Lek

Schilderij en boekje

In 1623 zou Frans Hals een schilderij van ‘Jonker Ramp en zijn Matres’ in de Jaghtcamer van Kraantje Lek geschilderd hebben. Het origineel hangt in het Metropolitan Museum in New York, maar een ansichtkaart met de afbeelding van het schilderij is te vinden in het restaurant van Kraantje Lek.
 
In 1542 werd hier herberg Rockaers gebouwd. Toen genoemd naar het plaatsje Rockaers, wat nu Overveen is, gemeente Bloemendaal. Het was een historische pleisterplaats voor gasten van verschillende pluimage, zoals de Franse garnizoenen aan het begin van de negentiende eeuw.
In 1992 is er ter gelegenheid van het 450 jarig bestaan van Kraantje Lek een leuk boekje uitgegeven: ‘Jubileum met een korreltje zand’.
 
Neemt u ook eens een kijkje op de website van restaurant Kraantje Lek: www.kraantjelek.nl

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-KennemerlandNationaal Park Zuid-Kennemerland

Publicatiedatum: 15/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.