Het Gooi Bevrijd

Ooit vochten ze mee tijdens de invasie van Normandië of zorgden ze voor meer dan 535.000 kilo voedsel voor het westen van Nederland tijdens ´Operation Manna´ en ´Operation Chewhound´. Nu komen ze terug naar Nederland, samen met een aantal medeveteranen die andere delen van Europa probeerden veilig te stellen. Tijdens Het Gooi Bevrijd staan de geallieerde troepen én hun voertuigen centraal.

Een Amerikaanse B-17 lost in het kader van operatie Chowhound in mei 1945 boven het totaal verwoeste Schiphol een lading levensmiddelen voor de hongerende Nederlandse bevolking. Beeld: NIMH via Wikimedia Commons.

Een Amerikaanse B-17 lost in het kader van operatie Chowhound in mei 1945 boven het totaal verwoeste Schiphol een lading levensmiddelen voor de hongerende Nederlandse bevolking. Beeld: NIMH via Wikimedia Commons.Een Amerikaanse B-17 lost in het kader van operatie Chowhound in mei 1945 boven het totaal verwoeste Schiphol een lading levensmiddelen voor de hongerende Nederlandse bevolking. Beeld: NIMH via Wikimedia Commons.

Frank Tolley

Een van de Britse veteranen die dit jaar aanwezig zal zijn in het Gooi is Frank Tolley. Het was zijn droom om luchtfotograaf te worden, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. In 1940 sloot hij zich aan bij het Britse leger en na een zware training werd hij gestationeerd in Nuneaton. Hij kwam in het ’75th Squadron’ terecht, waar hij werd ingedeeld bij de grondverdediging. Het Duitse bombardement op zijn geboortestad Coventry zette Frank ertoe om zich aan te sluiten bij de luchtmacht. Hij werd aangenomen en kreeg een training tot bommenrichter.Frank speelde een belangrijke rol bij ‘Operation Manna’. Samen met de Amerikaanse ‘Operation Chowhound’ zouden de Britten meer dan 535.000 kilo aan voedsel en noodrantsoenen boven het nog bezette Nederland uitstrooien. Na de Hongerwinter zaten nog steeds honderdduizenden Nederlanders zonder voldoende eten. De geallieerden besloten tot voedseldroppings en kregen daar toestemming voor van de Duitsers. Op 29 april 1945 ging Frank de lucht in om de Nederlanders te voorzien van meer dan 11.000 kilo voedsel. De andere deelnemende veteranen zijn David Teacher en Robert Izumi, die meevochten op de stranden van Normandië.

The People Remember: Frank Tolley’s Story

Keep Them Rolling

De zeven oudgedienden trekken op 5, 6 en 7 mei langs de dorpen en steden in de Gooi- en Vechtstreek in een historische bevrijdingsstoet. Het evenement wordt georganiseerd door de Werkgroep Het Gooi Bevrijd. Elk jaar zijn er veteranen bij de gebeurtenis, die inmiddels allemaal de negentig jaar zijn gepasseerd. De voertuigen die deelnemen aan de bevrijdingsstoet zijn voor een groot deel de eigendom van vereniging Keep Them Rolling. De organisatie preserveert militaire vlieg-, vaar- en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zodat deze kunnen deelnemen aan herdenkingen en optochten. Tijdens Het Gooi Bevrijd keren de veteranen even terug naar de oorlogsjaren, soms pas voor de eerste keer sinds 1945.

Publicatiedatum: 28/02/2017

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.