Herman Brood

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezit een interessante bedrijfscollectie moderne kunst. Dit werk van Herman Brood hoort erbij. Brood (1946-2001) behoeft nauwelijks introductie. Als popmusicus en als kunstenaar is hij nog steeds populair.

Maffiatypes in tropische sfeer

Zijn muziekcarrière bracht Herman Brood in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw tot de hoogste toppen van de ‘Nederpopsien’. Bands als Cuby and the Blizzards en zijn eigen Herman Brood & His Wild Romance zijn een begrip bij iedere ‘oudere jongere’. Na 1980 richtte Brood zich vooral op de beeldende kunst. Zijn tekeningen, zeefdrukken en ‘action paintings’ baarden veel opzien en vonden gretig aftrek. Broods kunst is zelfs zo populair dat er vervalsingen in omloop zijn.

Vegas/Copa – Herman Brood, 1995. Beeld: collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Triest nachtleven

Brood is duidelijk geïnspireerd door de Cobragroep. Zijn werk is heel herkenbaar: zware lijnen en heldere kleuren neergezet met viltstiften, spuitbussen en verfrollers. Opvallend is ook de toepassing van leuzen en de vaak royaal aangebrachte signatuur ‘Brood’. Mede daardoor heeft zijn werk raakvlakken met graffiti. Deze zeefdruk vormt met de titel ‘Vegas/Copa’ en de grote ondertekening ‘Brood ‘95’ een mooi voorbeeld van zijn werk. Ondanks de tropische omgeving roept deze impressie van het nachtleven een gevoel van triestheid en zelfs dreiging op. Ook dat is typisch Herman Brood.

Vegas/Copa – Herman Brood, 1995, detail. Beeld: collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Bronnen

www.hhnk.nl
www.hermanbrood.nl

Publicatiedatum: 03/08/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.