Grachten Verhalen

De Cromhouthuizen, Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Museum Ons' Lieve Heer op Solder en Museum Willet-Holthuysen presenteren Grachten Verhalen, een wandelgids met waar gebeurde verhalen over markante grachtenbewoners. Aan de hand van persoonlijke verhalen van bewoners krijgt u een quick tour langs en door deze vier bijzondere huizen aan de gracht. In ieder huis staat een andere eeuw en een ander personage centraal. Onderstaand verhaal biedt een voorproefje op de wandelgids Grachten Verhalen.

Ons Lieve Heer op Solder

Foto: Amsterdam Museum

Ons Lieve Heer op SolderOns Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder: 5 februari 1681. Opschepperig gekleed.

Een van pater Parmentier’s geestelijke dochters (ongetrouwde vrouwen) die hem ondersteunden bij zijn werk was Anthonia Gloriand. Zij groeide op aan de Zeedijk, waar zij met haar ouders op het huidige nummer 34 woonde. Zij stond bekend als ‘een maagd met een scherp verstand, edelmoedig karakter en levendige geest’. Volgens de assistent van pater Parmentier was zij zeer goed thuis in de muziek en stond zij vanaf 1679 aan het hoofd van het koor: ‘Maar ach, helaas! Aangelokt door het verleidelijk gedoe van mannen die d’r graag willen hebben, verloofde zij zich op 17 januari 1681 met Pierre Gileton, een Fransman uit Bourgondië. Zij had haar kerkelijk kleed verwisseld voor wereldlijke kleding. Heel de gemeenschap nam er flink de aanstoot aan. Op 5 februari trouwde zij ten overstaan van een Franse missionaris E.P. Joseph. Zij was pompeus en opschepperig gekleed, onder het voorwendsel – wat een dommerige opschepperij – dat zij God zo beter en met meer zekerheid zou kunnen dienen.’ Als 28-jarige besloot zij dus te trouwen met deze 32-jarige Franse koopman. De Augustijnen waren, begrijpelijkerwijze, niet erg verheugd over het uittreden van Anthonia Gloriand. De relatie met de Augustijnen werd uiteindelijk weer hersteld, want hun tweede kind werd gedoopt in De Ster.

Cromhouthuizen / Bijbels Museum

Foto: Amsterdam Museum

Cromhouthuizen / Bijbels MuseumCromhouthuizen / Bijbels Museum

Museum Cromhouthuizen: 31 december 1801. Een inventaris van de boedel.

Op 31 december 1801 wordt voor notaris Nicolaas Obbes de boedelinventaris ondertekend die is opgemaakt van het huis aan de Herengracht (huidige nr. 368) van baron Jacob Hendrik van Wassenaer, zoon van Elisabeth Cromhout. De inventaris is opgesteld door de linnenmeid van Jacob, Johanna van Loo en door zijn knecht Hendricus Jongen. Beiden waren al jaren werkzaam voor de baron. Opmerkelijk is de grote hoeveelheid schilderijen en boeken die worden beschreven: schilderijen van onder andere Gerard van Honthorst, Philips Wouwerman en Pieter Breugel en de beroemde atlassen van Willem Blaeu. Misschien wel het meest bijzondere schilderij was van de hand van Lucas van Leyden, tegenwoordig getiteld Dans om het Gouden Kalf en nu onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum. Toen Jacob Hendrik het schilderij in zijn bezit had hing het in de voorkamer van het huis tussen andere schilderijen, een eikenhouten bed, enkele tafels en stoelen en een notenhouten kabinet gevuld met meer dan vijfhonderd servetten!

Museum Willet-Holthuysen

Foto: Amsterdam Museum

Museum Willet-HolthuysenMuseum Willet-Holthuysen

Museum Willet-Holthuysen: februari 1879. Kunst kijken bij Abraham Willet

We zijn te gast bij een kunstbeschouwing in de herenkamer thuis bij Abraham Willet. Een uitgelezen gezelschap kunstvrienden – verzamelaars en kunstenaars – zit rond de grote tafel. Alle achttien stoelen zijn bezet, zelfs op de canapé in de hoek zitten heren te keuvelen. De stemming is opperbest. Abraham Willet is een goede gastheer en een geboren verteller. Op het programma van deze middag staat de bespreking van een paar nieuwe aanwinsten: foto’s, tekeningen, geïllustreerde boeken en een schilderij van Figaro, de hond van Willet. De haarscherpe foto van een kokosnootbeker uit een vorstelijke collectie in Midden-Europa oogst alom bewondering. Met gepaste trots meldt de spreker dat hijzelf recent een soortgelijke beker heeft gekocht.

Dan is de beurt aan Op het ijs, een tekening van de bevriende Rotterdamse kunstenaar Charles Rochussen. Het onderwerp is niet zomaar een wintergezicht, in feite gaat het over arm en rijk. Aan het einde van de middag toont de heer des huizes een nieuw verschenen Frans boek over historische kostuums. Men raakt niet uitgekeken op de prachtig ingekleurde platen, vooral een plaat met Hollandse schutters uit de zeventiende eeuw trekt de aandacht. Buiten is het inmiddels donker geworden. De heren bedanken de gastheer voor de interessante bijeenkomst. Enkele intimi blijven nog voor een bittertje dat Bram hen persoonlijk vanaf zijn Quignon-buffet zal serveren. Er wordt een toast uitgebracht: Ars longa, vita brevis!

De wandelgids Grachten Verhalen is voor slechts 2 euro beschikbaar in de deelnemende musea.

Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om naar het thema Amsterdamse grachtengordel te gaan.

Wandelgids Verborgen Verhalen

Wandelgids Verborgen VerhalenWandelgids Verborgen Verhalen

Publicatiedatum: 15/04/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.