Gastarbeiders onderdak in Wijk aan Zee

Iedereen die in Wijk aan Zee woont heeft wel iets met Tata Steel. Je hebt er gewerkt of familieleden werkten er – toen het bedrijf nog Hoogovens of Corus heette. Vele gezinnen in Wijk aan Zee gaven het staalbedrijf zelfs een plek onder hun dak. Zoals Nel de Goede, de buitenlandse arbeiders van Hoogovens waren bij haar welkome gasten.

Verhuur aan badgasten

‘Door mijn huwelijk in 1957 kwam ik – tuindersdochter uit Heiloo – naar Wijk aan Zee. Dat was wel even wat anders dan thuis. Bijna iedereen verhuurde in de zomer zijn huis aan badgasten. Zelf ging het gezin in het zomerhuis of schuurtje wonen. Dat veranderde in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Door gebrek aan Nederlands personeel haalde Hoogovens buitenlandse arbeiders naar het bedrijf. Deze mensen moesten allemaal een slaapplaats hebben.

Wijk aan Zeese families deden volop mee in de vooral permanente verhuur van zomerhuizen en andere vakantieverblijven. Daar profiteerde het hele dorp van. En niet alleen Wijk aan Zee, ook IJmuiden, Velsen, Beverwijk en de verdere omgeving. Er moest veel gebouwd en verbouwd worden. Hoogovens lette goed op de kwaliteit van de woonruimte voor buitenlandse arbeiders. Het moest aan kwaliteitseisen voldoen.

Contract

Toen wij voor medewerkers van Hoogovens gingen verhuren, zorgden we ervoor dat alles er pico bello uitzag. Anders kregen we geen contract. Toen ik op een ochtend nog hard aan het werk was om alles in orde te maken, kwam er inspectie. De heer Beukenkamp van Hoogovens trof mij in mijn oudste schoonmaakkleren: mét schort en mét hoofddoek. Hij nam nauwkeurig op of de huisvesting wel aan de eisen voldeed. Zijn kritisch oog ging door het hele huis. Hij leek wel tevreden over het geheel. Ik moest maar doorgeven, dat hij ’s middags terug zou komen voor de ondertekening van het contract.

Dat gebeurde ook, maar intussen had ik een metamorfose ondergaan: het haar gekapt en mooie kleren aan. Ik zag de verbaasde blik in de ogen van de heer Beukenkamp. Hij had gedacht na de werkster nu de huisbaas te treffen voor het ondertekenen van het contract. Dat het één en dezelfde persoon was, dat had hij niet verwacht. Kennelijk moesten ze er bij Hoogovens aan wennen, dat vrouwen ook zaken kunnen doen.’

Senioren & Corus

Verhaal: Nel de Goede.
Redactionele bewerking: Jan de Wildt.

Dit verhaal maakt deel uit van de bundel persoonlijke verhalen van Wijk aan Zeeërs Senioren & Corus, 2007.

Publicatiedatum: 13/08/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.