Fotoarchief Bergen

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Trees Bruinsma bij het beeld van A. Roland Holst.Trees Bruinsma bij het beeld van A. Roland Holst.

Trees Bruinsma (1943), een fotograaf die oorspronkelijk uit het onderwijs afkomstig was, heeft voor de gemeente Bergen een fotoarchief aangelegd en gedurende tientallen jaren bijgehouden.

Trees Bruinsma: “Graag wil ik vertellen hoe het fotoarchief van de gemeente Bergen is ontstaan. In 1979 stapte ik op 36-jarige leeftijd uit het onderwijs om een opleiding aan de fotovakschool te gaan volgen. In datzelfde najaar fietste ik langs de Ruïnekerk en zag daar een lege sokkel staan. Bij ’t Oude Raethuys (vroegere gemeentehuis) informeerde ik wanneer en welk beeld er geplaatst zou worden. Het leek mij toen boeiend om een fotoreportage te maken van de lege sokkel tot en met de onthulling van het beeld van A. Roland Holst.”

Fotoreportage

“Ik deelde dit aan burgemeester J. Ritsema mee en kreeg als beginnend fotograaf meteen een perskaart voor de onthulling door( toen nog) prinses Beatrix. Na de plaatsing van het beeld door de kunstenaar Theo Mulder heb ik op 23-10-1979 de plechtige onthulling gefotografeerd. Nadat ik diezelfde nacht nog de opnames in mijn donkere kamer ontwikkeld en afgedrukt had, bood ik ze de volgende dag aan burgemeester Ritsema aan. Als dank kreeg ik het boek de ‘Bergense School’ van Adriaan Venema cadeau met een prachtig voorwoord van de burgervader erin. De fotoreportage is door de burgemeester aan Mari Andriessen, beeldhouwer van het kunstwerk, nog op zijn sterfbed aangeboden.”

Ontstaan van het fotoarchief

“Na deze gebeurtenis heb ik op eigen initiatief de locaties van het Oude Gemeentehuis, Openbare Werken en de Sociale Dienst vastgelegd omdat deze afdelingen ondergebracht zouden worden in het nieuwe gemeentehuis ‘Elkshove’. Alle opnames zijn door de gemeente Bergen aangekocht. De heer J. Brouwers, destijds gemeentesecretaris, heeft de waarde hiervan ingezien en vanaf die tijd is elk jaar wat geld vrijgemaakt voor het fotoarchief. Ik ben 27 jaar fotograaf van dit archief geweest en heb alle veranderingen in die periode vastgelegd. Dat de foto’s nu op internet staan, had ik toen nooit kunnen dromen.”

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.