Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Egmondse Duinen

Wij genieten al jaren van het prachtige stukje natuur: de Egmondse Duinen. Daar willen wij u graag iets over vertellen.

Wat is er allemaal te zien?

In de Egmondse Duinen zijn er veel verschillende soorten dieren te vinden. Onder andere mooie Schotse Hooglanders, prachtige paarden en veel konijnen. In de Egmondse Duinen is veel helmgras te zien. Dit gaat het stuiven van het zand tegen. Ook zijn er naaldbomen te vinden en een grote variatie aan planten. En niet te vergeten de vele vogels die in het gebied leven. Vele vogels maken een tussenstop in de Egmondse Duinen bij de grote plassen.

Wat is er allemaal te doen?

In de Egmondse Duinen kan je prachtige duinwandelingen maken. De duinen staan in verbinding met het strand waarop je heerlijk kunt uitwaaien op het prachtige zandstrand. De Schotse Hooglanders en paarden zijn prachtig om te fotograferen. In het gebied zijn er ook verschillende soorten restaurantjes, zoals Anno Nu. Nadat je een heerlijk rondje gelopen hebt, kun je daar een lekker bakkie koffie drinken of natuurlijk lekker uit eten.

Hoe zijn de duinen opgebouwd?

De duinen zijn natuurlijk opgebouwd door het stuivende zand van het strand. Het helmgras houdt het zand vast waardoor het bij elkaar blijft. Daarom is het ook streng verboden om op de duinen te klimmen. Hiermee zou je het helmgras kunnen beschadigen en de stabiliteit van de duinen verminderen. De jonge duinen zijn net ontstaan en zijn nog hoog en de oude duinen zijn door de wind aanzienlijk lager geworden. Deze grond is nu vruchtbaarder geworden waardoor er een grote variatie aan vegetatie kan groeien. De jonge duinen houden het water tegen bij storm. Als de duinen te zwak worden, worden er dijken gebouwd. Maar in Egmond is dit niet het geval.

Toezicht

In de Egmondse Duinen is er veel toezicht door boswachters die zorgen dat mensen niet van de paden afgaan. In de Egmondse Duinen is het verplicht om een duinkaart bij je te hebben. Elk jaar worden er wel een paar boetes uitgedeeld voor mensen die geen duinkaart bij zich hebben. Deze duinkaarten kun je kopen bij de plaatselijke VVV voor maar 10 euro.

Slot

Wij hopen dat wij u hiermee voldoende hebben geïnformeerd over dit prachtige stukje natuur. En dat u ook eens tijd maakt om een stukje te wandelen in deze prachtige Egmondse duinen.

onh_image_616onh_image_616

Publicatiedatum: 04/07/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.