Een top schilderij is behouden gebleven in Alkmaar

‘Vox Populi’, het monumentale schilderij, dat tot voor kort in Huize De Dieu aan de Langestraat hing, is vanaf 28 augustus 2015 te zien in de St. Laurentius aan het Verdronkenoord in Alkmaar. Op die dag overhandigde het bestuur van de Historische Vereniging Alkmaar aan het bestuur van de RK Parochie HH Matthias-Laurentius te Alkmaar het schilderij in permanente bruikleen.

Vox Populi’ is een groot schilderij. De afbeelding van de Belgische schilder Karel Verlat uit 1876 past qua thema en stijl uitstekend bij de muurschilderingen van tijdgenoot Alexander Kläsener, die de doopkapel omringen.

‘Vox Populi’ hing enkele generaties in het trapportaal van Huize De Dieu aan de Langestraat. Toen het pand onlangs van eigenaar wisselde werd duidelijk, dat het schilderij verkocht zou gaan worden. Dankzij een genereuze particuliere schenking kon het schilderij verworven worden en voor de stad worden behouden. De Historische Vereniging Alkmaar garandeert als nieuwe eigenaar, dat het schilderij in onze stad zal blijven. De Parochie garandeert dat het schilderij te zien zal zijn voor het Alkmaarse publiek op de dagen dat de kerk is opengesteld.

De Vlaamse schilder Karel of Charles Verlat (25.11. 1824–23.10.1890) studeert vanaf zijn 25e in Parijs, o.a. bij Ary Scheffer. Na twintig jaar Parijs aanvaardt hij een aanstelling als schilder aan het hof van Weimar.

Van 1875-1877 verblijft hij in Jerusalem, waar hij de bodem waarop Christus geleefd had naar de natuur wilde af- beelden. Hij nam aan dat de volkskenmerken hetzelfde waren gebleven. Vox Populi ontstaat er in 1876. Terug in Antwerpen wordt hij professor aan de Academie. Hij is succesvol met enorme panorama’s, zoals ‘Slag van Waterloo’, 1881, 122 m lang, 10 m hoog.

onh_image_5822onh_image_5822