Duitse soldaten vermaken zich in de stad

De Ordnungspolizei stapt in bij een rondvaartboot van Rederij Kooy aan het Rokin. Bron: BeeldbankWO2 – NIOD – 157794 – Fotopersbureau Stapf Bilderdienst. De Ordnungspolizei stapt in bij een rondvaartboot van Rederij Kooy aan het Rokin. De Ordnungspolizei (Grüne Polizei) maakt bij Rederij Kooy aan het Rokin een rondvaart door Amsterdam. De boot, de ‘Watertoerist […]

De Ordnungspolizei stapt in bij een rondvaartboot van Rederij Kooy aan het Rokin.

Bron: BeeldbankWO2 – NIOD – 157794 – Fotopersbureau Stapf Bilderdienst.

De Ordnungspolizei stapt in bij een rondvaartboot van Rederij Kooy aan het Rokin.De Ordnungspolizei stapt in bij een rondvaartboot van Rederij Kooy aan het Rokin.

De Ordnungspolizei (Grüne Polizei) maakt bij Rederij Kooy aan het Rokin een rondvaart door Amsterdam. De boot, de ‘Watertoerist 2’ zou overigens later in de oorlog door de Duitsers gevorderd worden. De aanwezigheid van geüniformeerde soldaten in het straatbeeld maakte de Duitse overheersing zichtbaar voor de Nederlandse bevolking. Tijdens hun vrije uren namen de Duitsers het ervan. Vooral in de eerste oorlogsjaren gedroegen zij zich als ongenode, maar tegelijk enthousiaste toeristen. Thuis waren ze nooit verder gekomen dan hun eigen dorp of stad. In het gemoedelijke Nederland vergaapten zij zich aan de zee, molens, klompen en de Amsterdamse grachten.Dit is een routepunt van de Fotoroute: Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog.

Publicatiedatum: 27/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.