Duitse bank wordt oorlogstribunaal

Een arrestant wordt afgeleverd bij het ‘Tribunaal van Amsterdam’ op Herengracht 380. Bron: BeeldbankWO2 – NIOD. Een arrestant wordt afgeleverd bij het ‘Tribunaal van Amsterdam’ op Herengracht 380. Dit is het gebouw van het NIOD aan de Herengracht, vlak na de bevrijding. Het pand is voor de oorlog een Duitse bank, en zal dit ook […]

Een arrestant wordt afgeleverd bij het ‘Tribunaal van Amsterdam’ op Herengracht 380.

Bron: BeeldbankWO2 – NIOD.

Een arrestant wordt afgeleverd bij het 'Tribunaal van Amsterdam' op Herengracht 380.Een arrestant wordt afgeleverd bij het ‘Tribunaal van Amsterdam’ op Herengracht 380.

Dit is het gebouw van het NIOD aan de Herengracht, vlak na de bevrijding. Het pand is voor de oorlog een Duitse bank, en zal dit ook tijdens de oorlogsjaren blijven. Daarnaast vestigen enkele Duitse organisaties, waaronder de ‘Junkers Flugzeug- und Motorenwerke Geselschaft’ zich hier. Na de bevrijding bevindt zich hier het Tribunaal van Amsterdam. NSB’ers en andere collaborateurs werden op de eerste verdieping berecht. Op de foto de aankomst van één van de arrestanten in een gevangenwagen.Dit is een routepunt van de Fotoroute: Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog.

Publicatiedatum: 27/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.