Verhalenpaviljoen Den Helder: Het voorjaar als trekker van formaat

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Book 2 min

Een groot kleurenpalet

Bloembollenkweker Hans Wessels: “Dit gebied is altijd al populair geweest bij toeristen. Vooral bij Duitsers die hier naar toe kwamen vanwege de ‘schöne Luft’ zoals ze dat noemden. Die kwamen hier in de zomer naar het strand. Of het nou zonnig was of stormde, dat maakte niet uit, ze kwamen hier vanwege de schone lucht. De laatste tientallen jaren is daar een trekker van formaat bijgekomen en dat is het voorjaar. Als het toerisme nog nergens begint, begint het hier al. Die mensen die komen allemaal kijken naar de bloeiende bollenvelden. Dit is hier het grootste aaneengesloten bloembollenteeltgebied ter wereld. In het voorjaar is het één groot kleurenpalet.”

Bord Julianadorp. Foto: FabioDekker, via Wikimedia (CC BY-SA 3.0).

Arme zandgrond

“Mijn vader is in 1962 begonnen met de bloembollenteelt. Zijn vader is in 1957 vanuit West-Friesland naar dit gebied gekomen als veehouder. Dat was een beetje van armoede, want dit gebied was toen hopeloos qua opbrengsten. Die waren heel laag, want het is allemaal arme zandgrond. De kunstmest was net in opkomst in die tijd, toen is dit gebied gaan floreren. Het hele gebied is omgeturnd van veehouderijgebied naar bloembollenteelt. In het jaar 2000 is de laatste koe uit de polder verdwenen.”

Uitstekend voor mekaar

“Bloembollenteelt doet het hier zo goed door de combinatie van grondkwaliteit en klimaat. We zitten hier vlak aan zee, dat betekent koele zomers, altijd een beetje wind van zee terwijl het verderop bloedheet is. En de waterhuishouding die uitstekend voor mekaar is. Je kunt hier altijd beschikken over voldoende water van goeie kwaliteit.”

Vincent van Gogh, Bloembollenvelden in Holland, 1883. Collectie National Gallery of Art, Washington DC.

Ambitie

“Eén van mijn vroegste herinneringen is dat mijn vader thuiskwam en zei: ‘we hebben onze langste tijd hier gehad, want dit hele gebied wordt volgebouwd met huizen.’ We weten allemaal wat er gebeurd is. Die ambitie van de gemeente Den Helder om 150.000 inwoners te krijgen is bij lange na niet gerealiseerd. Op het moment hebben ze er niet eens vijftig… Nou, ik lieg, ze zitten tussen de vijftig en de zestig. Vandaar dat wij hier nog prima onze bedrijfsvoering kunnen doen. En daar ben ik niet rouwig om.”

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN