Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalenpaviljoen Den Helder: Het gevaar van landingen

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Stadshistoricus Jan Bremer: “In de Tweede Wereldoorlog woonde ik aan de Buitenhaven. Voor ons huis lagen de fregatten van de marine, die werden beschoten vanuit de lucht, de Stuka’s en de Messerschmitts. Zij schoten terug en daar stond je dan. Je wist niet wat je overkwam.”

Geschiedenis van Marsdiep

“Ik ben eigenlijk altijd met de geschiedenis van dit Marsdiep-stadje bezig geweest. De geschiedenis begint niet bij Den Helder, Den Helder ontstond pas in de zestiende eeuw. Het eiland Huisduinen met het kustdorp Huisduinen aan de westkant is veel ouder. Maar het verhaal begon eigenlijk toen het Marsdiep zich ontwikkelde als scheepvaartweg naar Amsterdam. Dat Marsdiep werd dé economische slagader naar het hart van de republiek, de koopmansstad Amsterdam.”

Jan Bremer.

Vikingen, Engelsen, Russen

“Dat had zo zijn voordelen. Als het niet woei, dan lagen de schepen hier stil. Ze konden niet uitvaren, maar moesten wel brood hebben, en bier, vlees, noem maar op. Maar het had ook zo zijn nadelen en misschien is de rode draad door de eeuwen heen van die nadelen altijd de dreiging van landingen. Denk maar aan de Vikingen, al in de negende eeuw. Denk ook bijvoorbeeld aan de bekende slag bij Kijkduin, Michiel de Ruijter, 1673. En niet te vergeten, de landing van de Engelsen en de Russen van 1799 in het begin van de Franse tijd. Die waren dan eventjes ten zuiden hiervan, een kilometer of twaalf. En kwamen dus vanuit het zuiden terwijl ze hier achter hun kanonnetjes lagen die het Marsdiep bestreken. Napoleon heeft toen gezegd: dat moet afgelopen zijn. Vandaar Fort Kijkduin.”

Duitsers

“Die hele linie om de stad is niet een-twee-drie gebouwd. De landing die Den Helder bijna fataal werd, was in de Duitse tijd. De geallieerden zijn hier nooit geland, zoals je weet, ze zijn in Normandië geland. Maar men dacht dat het hier wellicht zou kunnen gebeuren. Evenals een dorpje als Petten of Callantsoog, is dat hele Oud Den Helder, toch een heel mooi stadje waar ik hele dierbare jeugdherinneringen aan heb, helemaal afgebroken, met de grond gelijk gemaakt.”

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.