Verhalenpaviljoen Den Helder: Generaties ijs

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Book 2 min

IJs van Laan

IJssaloneigenaar Wim Laan is de vierde generatie van de bekendste ijsmakerfamilie in Den Helder. Wim Laan: “De meeste mensen kennen ons. Er wordt gezegd: als je in Den Helder bent, dan moet je naar Laan. Dat horen wij veel. We hebben een ijssalon in Den Helder, ons ijs is een begrip. Al ongeveer 120 jaar. Ik ben de vierde generatie in deze salon.”

Tien kinderen in het ijs

“Mijn overgrootvader is hier begonnen met een groentezaak, later is daar ijs bijgekomen. Hij had een groot gezin, meer dan tien kinderen. Die zijn allemaal in het ijs gegaan. Op den duur hadden we vier ijszaken in Den Helder. Door de oorlog is hier veel platgegooid, praktisch de hele familie werd geëvacueerd richting Heiloo en de Egmonden. Na de oorlog is iedereen weer teruggekomen. Alleen mijn opa bleef in Heiloo, hij is in Alkmaar een ijszaak begonnen. Ik ben weer hier in Den Helder teruggekomen.”

Wim Laan

Generatie op generatie

“Mijn oom en tante namen deze zaak in 1976 over van de broer van mijn oom. In die tijd hielp ik al, eerst bij de productie en later achter de toonbank. En vaste klanten zie ik dus al die jaren. Ik zeg altijd, wij zijn de zoveelste generatie en sommige vaste klanten ook. Die ken ik al van kleins af aan. En als ik in het voorjaar open ging, zag ik: ‘O, die hebben ook alweer kinderen.’ Die zijn van mijn leeftijd en hebben ook alweer kinderen. Dus mijn eigen klanten gaan ook van generatie op generatie.”

Positief

“Ik kom uit Heiloo, zeventien jaar geleden heb ik deze zaak overgenomen. Ik ben hier ook komen wonen. Wat mij opviel is dat Heldenaren zelf redelijk negatief zijn. En mensen van buitenaf zijn juist positief over Den Helder. Ik ben positief. Den Helder heeft veel voordelen. Het weer is hier bijna altijd goed. Je hebt veel wind, veel zon, zee, veel water om je heen, heel erg open. Alles is hier.”

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN