Den Helder: bunker in de stad

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Jacqueline van Koningsbruggen.

Jacqueline van Koningsbruggen.Jacqueline van Koningsbruggen.

De Nollen

De oud-directeur van Kunstproject De Nollen aan de zuidrand van Den Helder, Jacqueline van Koningsbruggen, woonde er tussen rust, natuur en kunstwerken. “Toen ik voor het eerst op De Nollen was, was er nog maar weinig te zien. Het was begin jaren tachtig, de tijd van ‘no fun and no future’, heel nihilistisch eigenlijk. Ik was nog jong. En op De Nollen had ik meteen het gevoel: hier gaat het ergens over! Het was dan wel heel abstracte schilderkunst in licht, in kleur, in ruimte, maar je voelde dat het een plek was met betekenis.”

Eiland

“We zeggen altijd óp De Nollen, hier, omdat het vroeger een eiland is geweest, een duingebied midden in de stad. Dat is de sfeer die het nog steeds heeft. Ik trof hier Ruud van de Wint aan, de kunstenaar die de maker is van dit hele project. En hij heeft het tot een kunstwerk ontwikkeld. In 1980 was het heel kleinschalig. Hij was met één bunker bezig, die hij aan het verbouwen was. Ik was nieuwsgierig, want het had zo’n andere sfeer. Het gebied ligt in de stad, ook al ligt het wel een beetje aan de rand van Nieuw Den Helder. Van de buitenkant zie je weinig. Mensen in Den Helder denken wel eens: wat is daar eigenlijk? Je ziet een paar dingen boven de duintjes uitsteken, maar wat zou dat toch zijn?”

Wandeling

“Als mensen door het hek zijn gekomen, ontdekken ze de andere sfeer, de bijzondere plek. De beelden, de gebouwtjes. Het is een oud defensiegebied. Er liggen nog veel bunkers in het gebied, zo’n 25. Van de Wint bedoelde er een soort wandeling mee. Hij heeft er een route in aangebracht, waar je die sfeer via al die werken ondergaat.”

De Nollen vanuit de lucht.

De Nollen vanuit de lucht.De Nollen vanuit de lucht.

In de schildering

“Ruud begon op de plek die nu ‘Ether 2’ heet. Dat was een ruïne van een bunker en hij wilde heel graag een schildering creëren, dus een ruimte waar je in het schilderij staat, waar alleen maar licht vanuit het dak binnen zou komen. Dus het dak moest eraf. De hele bunker is veranderd, de entree is hetzelfde gebleven. Je daalt een klein trapje af en dan ga je door een smalle deur en ineens sta je middenin een schildering. Helemaal aan de andere kant van het gebied was vroeger de entree. Van de Wint had ooit de intentie om het hele project daar te laten beginnen met een klein trommelend konijntje, een soort aankondiging: komt dat zien!”