De Zuiderzeemeermin van Sprookjeswonderland

De Zuiderzeemeermin is een attractie in het Sprookjeswonderland te Enkhuizen, gebaseerd op een legende die rondom de voormalige Zuiderzee al eeuwen verteld wordt. Het is een grimmig sprookje en is daarom niet geschikt voor de allerkleinsten.

Een van de versies van de legende dateert uit 1304. Hoewel er meerdere versies van het sprookje zijn, luidt de versie die in het park verteld wordt als volgt. Tijdens een zware storm was er een zeemeermin door de doorgebroken Westfriese Omringdijk aangespoeld en in de vestinggracht van Enkhuizen terechtgekomen. Zij kon de weg terug niet meer vinden, en een gezin uit Enkhuizen vond haar. Zij werd opgenomen in het gezin, waar zij moest werken voor de kost en leerde om als een mens te leven.

Scène uit de attractie De Zuiderzeemeermin in Sprookjeswonderland. Via Pinterest.

De meermin werd meegevoerd naar Haarlem. De meermin werd op beestachtige wijze vervoerd in een bokkenkar. Hoewel een versie van het verhaal luidt dat de Zuiderzeemeermin in Haarlem overlijdt en in een rariteitenkabinet belandt, wordt in het attractiepark het verhaal met een meer sprookjesachtig einde verteld: Ze keert weer terug naar Enkhuizen waar ze nog lang en gelukkig leeft. Na haar dood zouden haar resten volgens de legende terechtkomen in het rariteitenkabinet van Bernardus Paludanus, de Enkhuizer stadsdokter wie leefde van 1550 tot 1633.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 27/06/2019