De stolpboerderij op de Ruigeweg in Burgerbrug

Deze stolpboerderij uit 1885 is genaamd ‘De Dageraad’. Het is een stolp van het afgeleide Noord-Hollandse type en werd gebouwd ter vervanging van een voorganger, die in 1884 door brand verwoest werd. Uitwendig verkeert de grote boerderij afgezien van de nieuwe vensters nog grotendeels in de originele staat. Het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk.

Waarde

De stolpboerderij is van provinciaal belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij heeft situationele meerwaarde vanwege de ligging op een kruispunt van wegen.

Boerderij op de Ruigeweg 1 in Burgerbrug

Bron: Provincie Noord-Holland

Boerderij op de Ruigeweg 1 in BurgerbrugBoerderij op de Ruigeweg 1 in Burgerbrug

Monumentale status

Provinciale monumenten vertellen het verhaal van de geschiedenis van Noord-Holland en zijn bepalend voor de identiteit van de diverse regio’s. Provinciale monumenten zijn beschermd op basis van de provinciale monumentenverordening. De provincie Noord-Holland wil dit erfgoed behouden en de beleving hiervan door haar bewoners en bezoekers zo breed mogelijk maken. De provinciale monumentenlijst bevat onder meer stolpboerderijen, kerken, waterstaatkundige werken, villa’s en industrieel erfgoed.
 
Adres: Ruigeweg 1, Burgerbrug

Publicatiedatum: 10/03/2012