De Stelling van Den Oever

Door de komst van de Afsluitdijk is Noord-Holland een stuk makkelijker te bereiken voor vijanden uit het oosten. Daarom eist het Ministerie van Defensie dat er verdedigende stellingen worden gebouwd, één bij Den Oever en één bij Kornwerderzand. De kosten van deze stellingen komen echter voor rekening van Rijkswaterstaat. De stellingen bestaan uit een aantal betonkazematten, gelegen op plateaus en strekdammen.

Kazenmatten

Vijf jaar lang, van 1927 tot 1932, werken duizenden arbeiders van de Maatschappij tot Uitvoering van Zuiderzeewerken aan de realisering van de Afsluitdijk. In mei 1931 wordt aan weerszijden van de dan nog in aanleg zijnde Afsluitdijk gestart met de bouw van de stellingen. Aan de westkant van de dijk, ten oosten van Den Oever, worden in totaal 13 kazematten gebouwd waaronder twee kanon kazematten. De overige kazematten, op de schuilplaats, machinekamer en hulpverbandplaats na, zijn bewapend met zware mitrailleurs, deels in buitenopstellingen. Twee kazematten, één noord en één zuid, zijn uitgerust met observatiekoepels. Vanuit deze meest aan de buitenkant gelegen kazematten heeft men goed zicht op de vijand.

Gewapend beton

De stelling van Den Oever is een gaaf en herkenbaar verdedigingscomplex en een goed voorbeeld van de toepassing van zwaar gewapend beton in de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland. Vanwege deze architectuurhistorische waarde staan de kazematten op de Rijksmonumentenlijst.

Links

http://www.mverhoeks.com/Overzicht%20verdedigingslinies/Stelling-Den-Oever.html

http://www.mverhoeks.com/Kazematten-bunkers/Stelling%20van%20Den%20Oever/Info/03-den_oever-info.html
http://www.waddenwandelen.nl

Waddenwandelen, 1200 km wandelmogelijkheden rondom het wad

Dit verhaal is geplaatst door Landschap Noord-Holland, ten behoeve van het wandelnetwerk “WADDENWANDELEN”. Waddenwandelen is het grootste wandelpadennetwerk in Nederland, Het ontsluit de mooiste cultuurlandschappen rond het Werelderfgoed Waddenzee. In Noord-Holland vindt u langs de route zgn. QR-codes waarmee u verhalen en filmpjes over de bijzonderheden van de route kunt bekijken.

Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om terug te gaan naar het thema De Waddenzee.

Publicatiedatum: 25/10/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.