De Sint Laurenskerk in Alkmaar

Dit artikel gaat over de Sint Laurenskerk. We hebben voor dit onderwerp gekozen, omdat als je in Alkmaar bent, meteen de Sint Laurenskerk ziet. Wij vinden daarom dat mensen wat meer moeten weten over de geschiedenis van de kerk.

De Sint Laurenskerk

De Sint Laurenskerk is een middeleeuwse kerk die in het centrum van Alkmaar staat. Voor veel Alkmaarders is de kerk bekend als de Grote kerk, dit is een bijnaam die is gegeven vanwege de grote omvang van de kerk.

De bouw

De kerk is ontworpen door de architect Anthonius Keldermans, maar zijn broer en zijn zoon zijn ook betrokken geweest bij het ontwerp. De bouw duurde van 1440 tot 1512. De hoogte het gebouw is 35 meter met een kruislengte van 85 meter bij 56 meter. Kerken worden namelijk altijd in een kruis gebouwd. In de afgelopen jaren zijn er een aantal restauraties geweest.

Het interieur

In de kerk zijn er twee wereldberoemde orgels: het Van Covelensorgel ook wel Koororgel genoemd en het Van Hagerbeer/ Schnitger orgel ook wel de Grote orgel. Het Koororgel komt uit 1511 en staat tegen de noordermuur. Om de Grote orgel te bouwen was wel negen jaar nodig. De orgel was klaar in 1645.

Ook zijn er in de kerk ronde zuilen te bewonderen. Deze zijn gemaakt van ledesteen. Deze steensoort komt uit België en is een zandige, geelwitte en fossielrijke kalksteen. In de kerk hangen ook een aantal oude schilderijen, bijvoorbeeld het Laatste Oordeel uit 1518.

Tijdens de Beeldenstorm zijn er overal heel veel beelden verwoest. Een aantal kunstschatten van de Grote kerk waren zorgvuldig verwijderd en opgeborgen of verkocht, waaronder het beroemde drieluik van Maarten van Heemskerk. Het beeld van Sint Laurens staat er nog. Hij houdt een rooster vast, omdat hij levend is verbrand.

Huidig gebruik

Doordat er een grote ruimte is gecreëerd is het gebouw geschikt voor tentoonstellingen, beurzen, huwelijken, lezingen, diners, concerten en examens.

Publicatiedatum: 04/07/2012