Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De pareltjes van het Vondelpark

Wat Hyde Park voor Londen en Central Park voor New York is, is het Vondelpark voor Amsterdam. Het groene hart van Amsterdam is niet alleen een bruisend en monumentaal park, het herbergt ook meerdere leuke en waardevolle elementen. Hier volgen de zes pareltjes van dit prachtige stadspark.

De natuur

Een stuk veengrond werd in 1864 aangekocht door de net opgerichte Vereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark te Amsterdam. Het was dus een particulier initiatief. Het ontwerp werd gemaakt door tuinarchitect J.D. Zocher die koos voor een romantische sfeer en indeling in de Engelse landschapsstijl. De vijvers, weides, slingerende paden, bruggetjes en een grote variëteit aan bomen en vegetatie zorgen ervoor dat het vandaag de dag voor velen een geliefde plek is.

Het Blauwe Theehuis

Een bekende plek in het Vondelpark is het zogeheten Blauwe Theehuis. Het modernistische gebouw werd als theeschenkerij ontworpen door de gebroeders H.A.J. en J. Baanders. De stijl waarin het gebouw in 1937 is opgetrokken is de Nieuwe Zakelijkheid. Kenmerkend is de ronde plattegrond van het gebouw met een kleinere ronde verdieping erop, waar zich van oorsprong de pachterswoning bevond. Door de typische vormen wordt het ook wel geassocieerd met een ruimteschip.

Vondelparkpaviljoen

Misschien wel het bekendste gebouw in het Vondelpark. Het Vondelparkpaviljoen werd tussen 1874 en 1881 gebouwd naar ontwerp van W. Hamer in Renaissancestijl. Het gebouw was een café-restaurant met kasteleinswoning, maar deed ook dienst als expositieruimte voor moderne kunst. Het was de ontmoetingsplaats voor bohemien van Amsterdam. Tussen 1872 en 2012 was in het paviljoen het Nederlands Filmmuseum gevestigd, daarna is het onderkomen geworden van onder andere de AVROTROS. Het paviljoen zou volgens metingen uit de jaren twintig gebouwd zijn op het laagste punt van Amsterdam.

Openluchttheater

Overdag is het een ontmoetingsplaats voor bijvoorbeeld muzikanten, dansers of skaters, ’s avonds worden er in het openluchttheater allerlei optredens verzorgd. Diverse groepen, genres en disciplines worden vertegenwoordigd op de zomeravonden en de optredens zijn sinds de jaren zeventig voor iedereen gratis toegankelijk.

Picasso

In 1965 werd ter ere van het 100 jarig bestaan het park een beeldententoonstelling georganiseerd. De wereldberoemde kunstnaar Picasso maakte een ontwerp van een vogel die door de Noorse kunstenaar C. Nesjar werd uitgevoerd in beton met daarin gegraveerde lijnen. Het beeld Figure d’ecoupée l’Oiseau werd door Picasso geschonken, op voorwaarde dat het beeld van de vogel blijvend tentoongesteld zou worden.

Joost van den Vondel

In 1867 werd in het park een bronzen standbeeld geplaatst van dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel (1587-1679). Het beeld is een ontwerp van de Vlaamse beeldhouwer L. Royer, de sokkel is ontworpen door bouwmeester P.J.H. Cuypers. Op de achterzijde van het beeld is SCRIPSIT AETERNITATI te lezen (hij heeft geschreven voor de eeuwigheid). Het standbeeld zorgde ervoor dat ruim tien jaar na plaatsing de naam van het park werd gewijzigd: het Nieuwe Park was voortaan het Vondelpark.

Toekomst

Het Vondelpark trekt ongeveer 10 miljoen bezoekers per jaar. De zachte veengrond waarop het park destijds is aangelegd was hier niet op berekend, met als gevolg dat het park bijna een meter verzakt is en de grasvelden blank stonden na een flinke regenbui. Na een grondige renovatie, waarbij drainagesystemen zijn aangelegd en bomen opnieuw werden gefundeerd om omwaaien te voorkomen werd in 2010 het park heropend. Met deze opknapbeurt is er flink in de toekomst van het erfgoed geïnvesteerd en zal men van het drukbezochte en veelzijdige park kunnen blijven genieten.

Publicatiedatum: 02/03/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.