Boomstamkano

Op deze plek is in 2007 een meer dan 5.000 jaar oude boomstamkano opgegraven. Het Trechterbekervolk maakt deze prehistorische eikenhouten kano in een tijd dat het ook de hunebedden in Drenthe bouwt.

Jongste Landschap

Het landschap van de Noordkop is het jongste landschap van Europa, gevormd na de laatste IJstijd, circa 10.000 jaar geleden. 5.000 jaar geleden heeft de huidige kuststrook van Wieringen zich ontwikkeld tot een duin- en kwelderlandschap. In dit landschap wordt door boeren die op hoger gelegen gronden hun nederzettingen hebben, gejaagd en gevist. Kano’s worden gebruikt bij het vissen maar ook voor transport van mensen, goederen en dieren.

Verrassend gaaf

Van de boomstamkano is verrassend veel bewaard gebleven. Het is een van de oudste en meest complete kano’s die tot nu toe in Nederland zijn gevonden. Een eerste onderzoek wees uit dat de kano ongeveer 7.50 meter lang was en dat er in de voorzijde een gat in het boord werd gemaakt, waarschijnlijk om hem met een touw vast te kunnen leggen.
Omdat de boomstamkano een unieke vondst is, heeft de Provincie Noord-Holland besloten om de kano te laten conserveren

Links

http://www.regiocanons.nl/noord-holland/noordkop/trechterbekervolk-in-de-noordkop
http://www.waddenwandelen.nl
http://www.landschapnoordholland.nl

Waddenwandelen, 1200 km wandelmogelijkheden rond het wad

Dit verhaal is geplaatst door Landschap Noord-Holland, ten behoeve van het wandelnetwerk “WADDENWANDELEN”. Waddenwandelen is het grootste wandelpadennetwerk in Nederland, Het ontsluit de mooiste cultuurlandschappen rond het Werelderfgoed Waddenzee. In Noord-Holland vindt u langs de route zgn. QR-codes waarmee u verhalen en filmpjes over de bijzonderheden van de route kunt bekijken.Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om terug te gaan naar het thema De Waddenzee.

Publicatiedatum: 25/10/2013