Bommen op het Offiziersheim

Duitse soldaten op de Bloemenmarkt aan het Singel, 28 juni 1940. Bron: BeeldbankWO2 – NIOD – 41742. Duitse soldaten op de Bloemenmarkt aan het Singel, 28 juni 1940. Foto’s als deze waren uiteraard koren op de molen van de Duitse propaganda. Op de achtergrond staat een gebouw dat onderdeel was van het Carlton Hotel. Dit […]

Duitse soldaten op de Bloemenmarkt aan het Singel, 28 juni 1940.

Bron: BeeldbankWO2 – NIOD – 41742.

Duitse soldaten op de Bloemenmarkt aan het Singel, 28 juni 1940.Duitse soldaten op de Bloemenmarkt aan het Singel, 28 juni 1940.

Foto’s als deze waren uiteraard koren op de molen van de Duitse propaganda. Op de achtergrond staat een gebouw dat onderdeel was van het Carlton Hotel. Dit hotel was door de bezetter ingenomen en ingericht als Luftgaukommando. In de nacht van 27 april 1943 wordt het gebouw, en een deel van de omliggende panden, volledig verwoest door het neerstorten van een Britse RAF-bommenwerper. Op 27 april schrijft Anne Frank het volgende in haar dagboek: “Het Carlton Hotel is kapot, twee Engelse vliegers met een grote lading brandbommen aan boord zijn precies op het ‘Offiziersheim’ gevallen. De hele hoek Vijzelstraat-Singel is afgebrand.”Dit is een routepunt van de Fotoroute: Amsterdam en de Tweede Wereldoorlog.

Publicatiedatum: 27/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.