BNN

Bart’s News Network is als omroep opgericht in augustus 1997. Programmamaker Bart de Graaff maakte voor  Veronica tussen 1988 en 1994 het programma B.O.O.S. (Bart Omroep Organisatie Stichting). In 1994 werd dat BNN, een persiflage op de Amerikaanse nieuwszender CNN. In 1996 startte De Graaff een campagne voor de nieuwe omroep BNN. Het kreeg voldoende leden om als omroep programma’s te mogen maken. Op 1 september 1998 zendt BNN zijn eerste tv programma uit.

Tussen het volk

In 1998 huurde BNN een pand aan de Oude Enghweg 26 in Hilversum, vervolgens verhuisde de kleine omroep naar de Albertus Perkstraat 16. In 2000 werd de uitzendlicentie verlengd en omdat het aantal leden groeide, kreeg BNN meer zendtijd. Eind augustus 2000 verhuisde de omroep naar de Arendstraat 33. Volgens toenmalig televisiedirecteur Laurens Drillich: ‘on the wrong side of the tracks… maar precies waar we thuishoren, tussen het volk. Ik ben blij dat wij niet op dat saaie Mediapark of in een protserige villawijk zijn gaan zitten.’
Het pand was een deel van de voormalige farmaceutische fabriek Roter. Het oudste deel dateert van 1951 en het is diverse malen uitgebreid en verbouwd.

Bart de Graaff

Oprichter Bart de Graaff in 1991

Bart de GraaffBart de Graaff

Brutale aanpak

BNN richt zich op jongeren, de brutale aanpak van Bart de Graaff wordt in de programma’s van BNN zichtbaar. In 2002 overlijdt Bart de Graaff aan de nierziekte die hij van kinds af aan heeft. De naam wordt gewijzigd in Barts Neverending Network.De omroep weet succesvolle en controversiele programma’s te maken, met de improvisatie in De Lama’s (2004-2008) en sex en drugs in Spuiten en slikken (vanaf 2005), waar nieuwe presentatoren als Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink beginnen. De grote donorshow, gepresenteerd door omroepvoorzitter Patrick Lodiers, bereikt de wereldpers. De show waarin kandidaten strijden om een orgaan blijkt ‘niet echt’, maar een programma om aandacht te vragen voor het gebrek aan orgaandonoren.Wil je meer weten over de geschiedenis van Nederlandse omroepen? Bekijk hier de openingstijden van Beeld en Geluid.

Publicatiedatum: 06/10/2011