Bergen: Familie Kroon denkt niet aan bungalowpark

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Molen in Schoorl, Buitenduin

Molen in Schoorl, Buitenduin Bron: Flickr.com, Jon Anderson.

Kampeerterrein Buitenduin

SCHOORL – In 2015 viert de familie Kroon aan de Molenweg in Schoorl een bijzonder jubileum. Dan wordt het eeuwfeest van kampeerterrein ‘Buitenduin’ gevierd. Na 100 jaar traditioneel kamperen zou het voor de hand liggen om er de bezem door te halen en te gaan denken aan luxe en fraaie bungalows. Plaatselijke collega’s gingen hen al voor en projectontwikkelaars hebben op een vijftal locaties in Schoorl hun visitekaartje al afgegeven. Een ‘Kroon’ op het werk van drie generaties? “Zeg nooit ‘nooit’ maar wij willen voorlopig geen projectbouwers over de vloer”, zeggen vader Dik en zoon Arian Kroon, “Natuurlijk hebben de oudere terreinhouders gelijk wanneer zij geld maken voor een bedrijf dat geen opvolger heeft. Bij ons blijft het gelukkig nog bij het oude.”

Padvinders

Onderzoek in de plaatselijke geschiedenis leert dat rond het begin van de vorige eeuw de ‘legendarische’ Dirk Duin onderdak verleende aan groepen padvinders. Ze konden overnachten in tenten rond de korenmolen ‘Kijkduin’, in de boomgaard, in het weiland tussen de koeien en in de schaduw van de openbare begraafplaats. Later werd centraal een kampeerterrein aangelegd achter boerderij ‘Buitenduin’, die overigens dateert uit 1870. Het kampeerterrein werd beheerd door opa Dirk Duin en zijn vrouw opoe Jansje Wolthuis. Dirk was landbouwer, boer, hengstenfokker en molenaar tegelijk, maar kon de minimale opbrengst van het kamperen best gebruiken. In 1938 deden Dirk en Jansje het bedrijf over aan zoon Dirk, beter bekend als ‘De Wiek’. Het sanitaire voorzieningenniveau was toen nog bepaald niet van die tijd. Zo was er van een waterleiding bijvoorbeeld nog geen sprake. Hetzelfde gold voor menig ander recreatieterrein in Schoorl in die tijd. In 1948 verrees met behulp van kampeerders een toiletgebouwtje.

Dirk Duin en zijn echtgenote

Dirk Duin en zijn echtgenote Beeld: Jouke Minkema

Kroondynastie

‘De Wiek’ werd in 1954 opgevolgd door Adriaan Kroon en Wilhelmina Duin, de dochter van Dirk Duin sr. en zus van Dirk jr. De korenmolen was al via een stichting afgestoten aan de gemeente Schoorl, maar het kampeerterrein bleef in de familie. De Kroondynastie zette zich in 1976 voort toen Dik en Miep het bedrijf overnamen. Er werd uitgebreid, aangepast en in 1981 kwam er een moderne accommodatie met zonnecollectoren. Boerderij ‘Buitenduin’ is op dit moment in gezamenlijk beheer bij Dik en Miep, zoon Arian en diens vrouw Loes. Een voorbestaan als kampeerterrein waarvoor de gasten uit heel Nederland nog jaarlijks in de rij staan, lijkt verzekerd.

 

Auteur: Jouke Minkema

Publicatiedatum: 22/12/2010