Beleef MELK

Ben jij iemand die van melk, kaas en yoghurt houdt? Of wil je wel eens weten hoe het voor de boeren is om deze melkproducten te produceren? Tijdens de voorstelling MELK van Karavaan in 2011 in het weidse landschap van Aartswoud kon je alles te weten komen over het boerenleven. Karavaan is het jaarlijkse rondreizende theaterfestival dat zich afspeelt op bijzondere locaties in de provincie. Een verslag.

Theatervoorstelling MELK.

Theatervoorstelling MELK.Theatervoorstelling MELK.

Voorafgaand aan de voorstelling kon je getuige zijn van een extra voorstelling tijdens een driegangen boerendiner tussen de koeien. Melk en kaas ontbraken hier niet bij. Het was simpel, maar goed lekker gemaakt. Kok André Amaro was tegelijkertijd acteur en de sfeer was er meteen toen het traditionele toetje, de hangop, werd opgehangen en de kaasjes met een heerlijke saus werden rondgedeeld.

Een boerenfamilie

Nadat iedereen zijn maag had gevuld was het tijd om kennis te maken met de familie Waaier. Het publiek werd in drie groepen verdeeld en tijdens drie verschillende toneelstukjes maakte je kennis met zoon Peter, vrouw Marianne en kleinzoon Wouter. Zoon Peter vertelde over een stukje geschiedenis van het bedrijf, over hoe zijn vader zijn einde voelde naderen en het bedrijf wilde overdragen aan zijn kinderen, maar hoe hij zelf het bedrijf absoluut niet wilde overnemen en in plaats van boer kunstenaar werd in Amsterdam. Marianne vertelde over het heden, hoe het is om de vrouw van een Waaier te zijn, over haar betrokkenheid bij het bedrijf, maar ook de eenzaamheid van het boerenleven. Kleinzoon Wouter vertelde over de toekomst van het bedrijf met hem als eigenaar. Hij vertelde over de Chinezen die melk nodig zouden hebben en bij de Waaiers langs zouden komen om aandelen te kopen.

Met de muziek mee

De drie stukken werden begeleid door een koor, een fanfare en blaasinstrumenten, die dramatisch overkwamen in de grote lege weilanden. MELK liet je het boerenleven intens meemaken door op het terrein van voorstelling naar voorstelling te lopen over de weilanden tussen de koeien. Daar kon de zon schijnen, maar natuurlijk kon het ook wel eens regenen. Het publiek schuilde dan knus onder paraplu’s en poncho’s, terwijl de voorstelling zich voor hen afspeelde. Zo werd een voorstelling opeens een hele andere beleving dan met mooi weer. Maar weer of geen weer, het boerenleven gaat door en zo was het ook met de voorstelling MELK van het gezelschap Het 5e Kwartier voor Karavaan. Die speelde zich af bij de boerderij Kerkeplaes in Aartswoud van 12 t/m 24 juli 2011. Meer weten over de melkveehouderij: Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud.

Publicatiedatum: 18/07/2011