Beleef de Waddenzee: ga wadlopen!

Struinend over zandplaten en door geulen ervaar je het Wad zoals het is: slikkig, nat, dynamisch. Vanuit Den Oever, Den Helder en op Texel kan iedereen meedoen aan veilige wadlooptochten van een paar uur. Een kleine groep fanaten waagt zich aan extreme oversteken zoals die van Texel naar Vlieland. In 2013 werd een bijzonder jubileum gevierd.

Zompig slik

’s Zomers kun je ze op verschillende plekken aan de waddenkust tegenkomen: groepjes wandelaars in korte broek en op oude gympen steken bij laagwater van wal. Een gids neemt het gezelschap mee voor een educatieve of sportieve wadlooptocht van een paar uur. Ook in het Noord-Hollandse deel van de Waddenzee is wadlopen mogelijk, bijvoorbeeld vanuit Den Oever en op Texel vanaf de oostkant van het eiland.  Wadlopen is een populair uitje. Jaarlijks wandelen, waden en ploeteren duizenden mensen voor hun plezier over drooggevallen zandplaten, door zompige slik en snelstromende geulen. Wadlopen is een prachtige manier om de natuur, de rust en de weidsheid van de Waddenzee intens te beleven.

Wadlopen.

Beeld: Johan Stuart, Landschap Noord-Holland.

Wadlopen.Wadlopen.

Extreme tocht

Een bijzondere tocht is die over het wad van Texel naar Vlieland. Een extreem moeilijke wadlooptocht is het, te vergelijken met wat de Elfstedentocht is voor ervaren schaatsers. Sinds in 1962 enkele pioniers de oversteek langs ‘het Eierlandse gat’ maakten, hebben nog maar weinig mensen dit huzarenstukje herhaald.  In de afgelopen vijftig jaar staan er amper vijftien expedities op de teller. Je moet zeer ervaren zijn en een super goede conditie hebben om deze tocht te volbrengen. Hemelsbreed is de afstand Texel-Vlieland zo’n 3 kilometer, lopend over het Wad is de afstand tien keer zo lang. Om altijd contact te blijven houden met de wadbodem moeten de avonturiers dertig kilometer ‘omlopen’. En nog iets: het is vaker niet dan wel mogelijk om de oversteek in één periode van laagwater te halen. De vloed afwachten heet in vaktaal: overtijen.

Uitvinding

Een groepje wadlooppioniers bedacht in 1963 voor het overtijen een originele oplossing: in een constructie van bamboepalen, touw en visnetten knutselden de expeditieleden een soort hangmat-voor-één-nacht. Extra moeilijkheid: alle materialen zeulden de avonturiers met zich mee. De uitvinding kreeg de naam ‘wadstoel’. Van deze tocht, die op 29 en 30 juni 1963 werd gemaakt, bestaat nog een prachtige reportage van VARA’s Achter Het Nieuws. Het filmpje is te bekijken via Youtube.

Wadlooptocht Texel-Vlieland 1963

Jubileum

In juni 2013 werd het 50-jarig jubileum van de Texel-Vlieland oversteek gevierd met een herhaling van de tocht uit 1963. Weer sjouwde een groep van negen ervaren wadlopers (allemaal mannen) urenlang met bamboepalen, touw en visnetten over zandbanken, geulen en slik. In de uren van opkomend tij, en inmiddels met verkleumde handen, knoopte de groep de palen van de wadstoelen aan elkaar als een soort wigwam. De mannen dronken en aten dezelfde proviand als in 1963: cognac, spekbokking, gebraden kip en driekwart meter worst per hongerige maag. Helemaal droog hielden de heren het niet in hun bijzondere waterbed. Toen de vloed op zijn hoogst was, klotsten er golfjes  tegen de billen van de expeditieleden. Zie dan maar eens rustig verder te slapen.

Auteur: Anita Blijdorp.

Wadstoel.

De grote oversteek Texel – Vlieland van 1963 werd in 2013 herhaald. ‘Overvloeden’ op het wad in een hangmat-voor-één-nacht. Beeld: wadgids.nl

Wadstoel.Wadstoel.

Informatie wadlooptochten

Wadexcursies en wadlooptochten zijn vooral bekend op het Friese en Groningse wad. Maar ook op Texel en vanaf Balgzand (nabij Den Helder) en vanuit Den Oever (op Wieringen) zijn er mogelijkheden om met een gids het wad op te gaan.

Waddengebied: http://www.wadgids.nl/wadgidsenweb   
Den Oever: http://www.degrootrecreatie.nl/index.php

Informatie over wadexcursies:

Natuurinformatiecentrum ’t Kuitje: http://www.kuitje-balgzand.nl/
EcoMare, centrum voor de Wadden en Noordzee, op Texel: http://www.ecomare.nl/nl/op-stap-met-ecomare/

Verder lezen

Website http://www.waddensea-worldheritage.org/nl
Artikelen WadWeten op de website http://www.waddenvereniging.nl/wadweten/

Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om terug te gaan naar het thema De Waddenzee.

Publicatiedatum: 18/03/2014